A rendfenntartó erők sztrájkot tartottak

Leváltották az egyiptomi rohamrendőrség főnökét

Leváltották tisztségéből pénteken az egyiptomi rohamrendőrség főnökét, miután a rendfenntartó erők eddig példa nélküli módon országszerte sztrájkot tartottak, úgy vélve, hogy a politikai vezetés részéről nem kapnak megfelelő támogatást.

2013.03.08 18:56MTI

A belügyminiszter a rohamrendőrség főnökének leváltásával a szervezeten belüli indulatokat szeretné csillapítani. Ez annál is fontosabb, mert Port-Szaíd városában már hetek óta tartanak az összecsapások a lakosság és a rendőrök között, s a hatóságok most szombaton újabb heves összetűzésektől tartanak.
    
Port-Szaídban az korbácsolta fel az indulatokat, hogy egy bíróság januárban 21 embert halálra ítélt egy 2012. februári focimérkőzés, a helyi klub és egy kairói csapat meccse nyomán kitört tömegverekedés miatt. A verekedés 74 halálos áldozattal járt, s az elítéltek többsége a helyi fociklub szurkolója.
   
A januári ítélet után tüntetők támadták meg a helyi biztonsági erők épületeit, s ezekben az összecsapásokban negyvennél is többen haltak meg. Ezt követően Mohamed Murszi egyiptomi elnök a hadsereget utasította a rendőrség megsegítésére. 
   
Most szombaton a 2012. februári tömegverekedés ügyében további 52 vádlottról mondanak majd ítéletet. Biztonsági okokból egyébként a bíróság Kairóban, az ottani rendőrakadémia épületében hirdeti majd ki döntését, s a rendre 2000 rendőr felügyel.
   
"Jobb lenne elhalasztani az ítéletet, mert máskülönben fennáll a kockázata, hogy Egyiptom lángba borul" - mondta Port-Szaíd korábbi parlamenti képviselője. A helyi rendőrség épülete előtt posztoló katona pedig közölte: már előre rémület tölti el amiatt, hogy mi minden történhet szombaton.
   
Amennyiben a bíróság a vádlottak javára döntene, akkor Kairóban törhetnek ki tüntetések, az ottani fociklub szurkolói ugyanis már előre ezzel fenyegetőztek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.