"Komoly fenyegetést" jelent

Alaptörvény-módosítás: Swoboda aggódik

Aggodalmának adott hangot szerdai közleményében Hannes Swoboda, az európai szocialisták európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője a magyar alaptörvény tervezett módosítása miatt.

2013.03.06 19:12MTI

A módosítás az osztrák szociáldemokrata politikus szerint "komoly fenyegetést" jelent olyan alapvető európai értékekre, mint a jogállamiság, a szólásszabadság, az igazságszolgáltatás függetlensége, a média és a véleménynyilvánítás szabadsága.

A politikus egyúttal felszólította a magyar hatóságokat, hogy egyelőre ne szavazzanak az alaptörvény módosításáról. Mint fogalmaz, a voksolás elhalasztása az egyetlen módja annak, hogy a módosító javaslatról független értékelés születhessen, valamint érdemi párbeszéd alakulhasson ki az ellenzékkel és a civil társadalommal, "akiket egy ilyen horderejű kérdésbe mindenképpen be kell vonni".

Az európai szocialisták közleménye szerint az alkotmány negyedik módosítása, amelyet a jövő héten tervez elfogadni a magyar Országgyűlés, felülírná az Alkotmánybíróság a közelmúltban született több döntését. Swoboda közleményében hangot ad abbéli meggyőződésének, hogy az alkotmánymódosítás mind a gyors parlamenti eljárás, mind annak tartalma miatt szembemegy az európai demokratikus értékekkel. A szociáldemokrata politikus szerint a parlamenti többséget arra felhasználni, hogy felülírják az ország legmagasabb szintű bírói testületének döntéseit, nem összeegyeztethető azokkal az európai értékekkel, amelyek iránt meggyőződése szerint a magyar nép elkötelezett.

"Orbán Viktort minden oldalról figyelmeztették, beleértve az Európa Tanácsot is, hogy ne ragaszkodjon ehhez a szavazáshoz. Meglátjuk, megszívleli-e a tanácsot, vagy még jobban elszigeteli magát és pártját" - idézi Swobodát az európai szocialisták sajtószolgálata által kiadott közlemény.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.