"Vigyázni kell a szóhasználatra"

Ponta is fogadja Martonyit Bukarestben

Románia és Magyarország is érdekelt a partnerség fenntartásában, de vigyázni kell a szóhasználatra.

2013.03.04 15:50MTI

Kifejtette: megegyeztek a román féllel, hogy együttműködésük alapjait meg kell őrizni, és a létező nézeteltéréseket elsősorban egymás között, diplomáciai csatornákon oldják fel.
   
"Mind a két kormány pontosan tudja azt, hogy alapvetően érdekelt a kapcsolatok és a partnerség fenntartásában. Ami minket illet, a magyar oldalt, mi mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy ez történjék" - mondta a magyar diplomácia vezetője.
   
Martonyi János kiemelte: vigyázni kell a szóhasználatra, mert félreértésekre adhat okot. Elmondta: arra kérte román kollégáját, "legyenek óvatosabbak a politikai nyelvezetüket illetően", hogy ne teremtsenek olyan légkört Romániában, amely a veszélyeztetettség érzését kelti a romániai magyarokban.
   
"Ez sokkal fontosabb, mint a nagypolitika. Nekem az a lényeg, hogy itt az emberek hogyan érzik magukat, itt a magyarok otthon érzik-e magukat, biztonságban érzik-e magukat, hogy a jogaikat tiszteletben tarják, vagy esetleg félnek attól, hogy nem ez helyzet. Ez a legfontosabb kérdés, és az én látogatásomnak az a célja, hogy ebben történjen előrelépés" - magyarázta a külügyminiszter.
   
Martonyi János román kollégája, Titus Corlatean meghívására érkezett kétnapos hivatalos látogatásra hétfőn Bukarestbe. Ebből az alkalomból a bukaresti külügyminisztériumban sajtónyilvános konferenciát szerveznek a két külügyminiszter részvételével a magyar-román Stratégiai Partnerségi Nyilatkozat aláírásának tízedik évfordulója alkalmából.
   
Martonyi János este a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetőivel találkozik, majd - a tervek szerint Daniel Barbu román kulturális miniszterrel közösen - a Balassi Intézet Bukaresti Kulturális Központjában megnyitja a Bánffy Miklós emlékkiállítást.
   
Kedden a kétkamarás román parlament mindkét házelnöke és Victor Ponta miniszterelnök is fogadja a magyar külügyminisztert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.