Ezt hozta az "arab tavasz"

Erősödik a politikai iszlám a Közel-Keleten

A két évvel ezelőtt kezdődött "arab tavasz" a politikai iszlám megerősödését hozta, a politikai fordulat nyomán több arab országban iszlamista rendszerek jöttek létre.

2013.02.24 10:48MTI

A palesztin származású William Hannah Shomali segédpüspök, aki a jeruzsálemi latin patriarkátuson belül Izraelért, a palesztin területekért, Jordániáért és Ciprusért felelős, kifejtette: az arab világban kezdődött tavasz "az iszlám ébredését hozta magával. Ma már maguk az arabok sem hisznek a tavaszban". 

Hamid Abdel Szamad egyiptomi politológus véleménye szerint az arab tavasz a politikai iszlám dacára tört ki. Tévedés azonban azt hinni - tette hozzá -, hogy az arab forradalmak a politikai iszlám hanyatlását harangozzák be. A fejlemények kimenetele ma még megjósolhatatlan: nem lehet tudni, hogy katasztrófába torkollnak-e, vagy pedig olyan reformokat hoznak, amelyek a demokrácia irányába mutatnak. 

Shomali borúlátóan ítéli meg a Közel-Keleten élő keresztények kilátásait. Szerinte a sorsuk attól függ, születik-e megoldás az izraeli-palesztin konfliktusra. Erre azonban szerinte a közeli jövőben nincs esély. Annak, hogy a Közel-Keleten folyamatosan csökken a keresztények száma, több oka van. 

Az alacsony születésszám és a politikai helyzet éppúgy felelős ezért, mint a jól képzett fiatal palesztinok elhelyezkedésének kilátástalansága. Ma több mint egymillió keresztény palesztin él a diaszpórában, miközben a palesztin területeken csupán 180 ezer - állította Shomali. Sydneynek több keresztény palesztin lakosa van, mint Jeruzsálemnek; Santiago de Chilében 350 ezren élnek, Betlehemben mindössze 30 ezren. 

A katolikus segédpüspök hatalmas problémának nevezte az izraeli kormány telepépítési politikáját. Szerinte ez az oka annak hogy a palesztinok körében erőteljesen megnőtt a frusztráció és az elkeseredettség. "Bármelyik pillanatban kirobbanhat az erőszak. Ha telepesek jelennek meg a jeruzsálemi Templom-hegyen, az casus bellivé válhat palesztinok és zsidók között" - figyelmeztetett Shomali. 

A két nép közötti konfliktusban, amelynek ideológiai és vallási vonatkozásai egyaránt vannak, a béke megteremtése jelenti a legnagyobb feladatot. A cionizmus alapját az a feltevés képezi, hogy Isten ezt a területet a zsidóknak adta. Ezzel szemben áll a palesztinok történelmi igénye, akik 13 évszázada élnek ezen a vidéken - vélekedett Shomali. 

Előadásában rámutatott, hogy Izraelbe egyre több ultraortodox zsidó vándorol be, elsősorban az Egyesült Államokból. Szerinte ezekben a családokban a nem zsidókkal szembeni gyűlöletre nevelik a fiatalokat, és erre a folyamatra nincs ráhatása az izraeli kormánynak. 

A jeruzsálemi segédpüspök szerint mégis van ok a bizakodásra. Reményeit az izraeli liberális értelmiséghez fűzi, amelynek tagjai hisznek a vallásos zsidó állam szekularizálásában és a közel-keleti konfliktus kétállami megoldásában. Név szerint is kiemelte közülük Uri Avneri újságírót, Avraham Burgot, a kneszet korábbi elnökét és Ámosz Oz írót.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.