Négy év börtön

Elítéltek egy dél-koreai aktivistát illegális phenjani látogatásáért

Négy év börtönre ítéltek egy Észak-Korea-párti aktivistát pénteken Dél-Koreában a kommunista északon tett engedély nélküli utazása és az ottani rendszer dicsérete miatt.

2013.02.08 13:44MTI

Ro Szu Hujt, az Össznemzeti Szövetség Korea Újraegyesítéséért elnevezésű baloldali szervezet déli központjának alelnökét a szöuli bíróság bűnösnek találta abban, hogy tavaly márciusban, a dél-koreai nemzetbiztonsági törvényt megsértve, Kínán keresztül engedély nélkül Észak-Koreába látogatott.
   
Három és fél hónapos útja során a 69 éves aktivista részt vett Phenjanban a Kim Dzsong Il néhai észak-koreai vezető halála után száz nappal rendezett gyászszertartáson és a diktatúra több más propagandarendezvényén. Végül júliusban Panmindzsonnál, a két Koreát elválasztó, szigorúan őrzött tűzszüneti vonalon átsétálva tért haza.
   
A baloldali aktivistát szabadságvesztésén felül a bíró további három évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Három év börtönbüntetést kapott a szövetség főtitkára is, amiért megszervezte Ro utazását, és ebben összejátszott a szövetség észak-koreai részlegének kémeivel - ismerteti az ítéletet a Yonhap dél-koreai hírügynökség.
   
"Az alkotmány garantálja a gondolat és a véleménynyilvánítás szabadságát, a közösség biztonságának veszélyeztetése azonban elfogadhatatlan" - érvelt indoklásában a bíró. A kormányzati engedély nélküli látogatás Észak-Koreába tíz évig terjedő börtönnel büntethető Dél-Korea nemzetbiztonsági törvénye szerint.
   
A két Korea formálisan máig hadiállapotban áll egymással a csupán fegyverszüneti egyezménnyel lezárt 1950-1953-as koreai háború óta, s a Koreai-félszigeten jelenleg is feszült a helyzet, miután a phenjani vezetés bejelentette, hogy hamarosan végrehajtja harmadik kísérleti atomrobbantását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.