Dzsihádisták?

Terrorizmussal kapcsolatos letartóztatások Párizsban

Őrizetbe vettek kedd hajnalban Párizs közelében négy személyt, három francia-kongói és egy mali állampolgárt, akiknek feltételezhetően közük van egy, az afrikai Száhel-övezetbe dzsihádistákat toborzó hálózathoz.

2013.02.05 12:34MTI

Manuel Valls belügyminiszter a BFM hírtelevízióban elmondta: a belső elhárítás központi igazgatósága által elrendelt akció összefüggésben áll azzal, hogy a nigeri-mali határnál néhány hónappal ezelőtt letartóztattak egy francia állampolgárt, Cédric Lobót. 

A 27 éves férfit Niamey-ben vették őrizetbe, amikor egy terepjárót és hamis jogosítványt próbált vásárolni. Az illető Maliba, Timbuktuba akart eljutni, hogy csatlakozzon a várost akkor még a hatalmuk alatt tartó iszlamistákhoz. A kedden őrizetbe vett négy személy és Cédric Lobo ugyanazt a mecsetet látogatta a Párizs közeli L'Hay-les-Roses nevű településen. A négy férfiről azt feltételezik, hogy a mecsetben toboroztak jelölteket a dzsihádhoz (szent háborúhoz). 

A belügyminiszter arra figyelmeztette a dzsihád francia jelöltjeit, hogy az illetékes szervek "több tucat (francia) jelöltet azonosítottak Szíriában" és "néhány személyt a Száhel-övezetben". Ez utóbbiak az iszlamisták oldalán harcolnak Mali északi részén a francia katonák ellen. "Valószínűleg egy maroknyi francia is van a Száhel-övezetben" - hangsúlyozta Valls. "Több hónapja figyeljük ezt a hálózatot" - tette hozzá a miniszter. 

Valls elmondta: annak ellenére, hogy a Maliban elindított francia katonai beavatkozás január 11-i kezdete óta nem növekedett a közvetlen terrorveszély Franciaországban, a rendőrség és a titkosszolgálatok nagyon éberek. Emlékeztetett arra, hogy tavaly szeptemberben Cannes-ban és a Párizs közeli Toryban sikerült egy hálózatot felszámolni, amely dzsihádistákat akart toborozni és az egyik fővárosi elővárosban, Sarcelles-ban egy zsidó élelmiszerbolt ellen merényletet követett el. 

Valls jelezte: a kormány a közeljövőben folytatja a radikális imámok kiutasítását Franciaországból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.