Kisiklott a pályáról a Carpatair gépe

Hiába festették át a logót, az Alitalia a hibás a repülőgép-balesetért

A szakszervezetek és az olasz politika is az Alitalia légitársaságot támadta a római repülőtéren szombaton történt baleset miatt, amelyben az olasz belföldi járatokon repülő román Carpatair gépe kisiklott a pályáról.

2013.02.04 12:13MTI

Szégyennek nevezték az olasz légiforgalmi szakszervezetek és az olasz fogyasztóvédők is azt, hogy a balesetet követő órákban fehérre festették a Carpatair balesetet szenvedett repülőgépét, eltüntetve a roncsról az Alitalia logóját. A légitársaság nem titkolta, hogy a negatív reklámot akarta elkerülni.

A román légitársasággal itáliai belföldi járatokra is szerződött Alitaliát tartják felelősnek a balesetért a szakszervezetek és a politika is. Pierferdinando Casini, a Kereszténydemokrata Unió (UDC) elnöke Twitter-fiókján arra emlékeztetett, hogy az olasz állam az adófizetők pénzéből nem azért mentette meg a nemzeti légitársaságot, hogy utána külföldieknek adja bérbe a járatokat.

A légiforgalmi dolgozók alapszakszervezete (USB) egyelőre elhalasztotta a hétfőre tervezett sztrájkját.

Az olasz sajtó "csalásnak" nevezte, hogy az Alitalia utasai nem tudtak arról, hogy a Pisa-Róma járaton a Carpatair gépe szállítja őket. Ha az Alitalia már belföldön sem képes a nevéhez méltó szolgáltatást nyújtani, jobb el sem indítani a járatokat, a liberalizáció nem sértheti a szolgáltatás minőségét- írta a Corriere della Sera.

A sérülteket okozó baleset miatt "mély fájdalmát" hangsúlyozta közleményében a Carpatair, és visszautasította a légitársaságot ért vádakat. A Carpatair hangsúlyozta, hogy gépei és pilótái is minden biztonsági követelménynek maximálisan megfelelnek. A Carpatair 2012-től egészen mostanáig 3790-szer repült az Alitalia belföldi járatain több mint 207 ezer utast szállítva.

A román légitársaság szerint a balesetet a heves széllökés okozta, ez azonban még nem kapott megerősítést. A gép román pilótáját az olasz ügyészség már kihallgatta.

A SkyTg24 olasz hírtelevízió értesülései szerint a baleset két súlyos sérültje nem olasz és nem román: egy török és egy ecuadori állampolgárságú utasról lenne szó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.