Nigéria

Hadművelet a Boko Haram terrorszervezet táborai ellen

Támadást intéztek a nigériai biztonsági erők a Boko Haram iszlamista szekta ellen pénteken az ország északkeleti részén, és a fegyveres szervezet 17 tagját ölték meg.

2013.02.01 19:10MTI

A Boko Haram két táborhelye ellen helikopterek támogatásával végrehajtott katonai csapásban egy kormánykatona is meghalt. Hírügynökségi jelentések szerint a hadsereg és a rendőrség közös művelete a hét közepén kezdődött. 

A mostani katonai akcióra alig néhány nappal azután került sor, hogy a Boko Haram parancsnoka a hét elején egyoldalú tűzszünetet hirdetett, és a szekta tagjait a kormányerők elleni, az elmúlt években több mint ezer halálos áldozatot követelő támadások beszüntetetésére szólította fel. 

Egybehangzó értékelések szerint a pénteki események a tűzszünet végét eredményezhetik. Az ország főleg muzulmánok lakta északi részén egy önálló iszlám állam megteremtéséért harcoló, iszlamista terrorszervezet 2010 óta már több mint 1400 ember haláláért tehető felelőssé. Támadásai elsősorban a lakosság közel felét kitevő keresztények, illetve a rendőrség ellen irányulnak. 

A szervezet számos öngyilkos-, illetve pokolgépes merényletet is végrehajtott, általában kormánytisztviselők, vallási vezetők és keresztény templomok ellen. A 160 millió lakosú Nigéria az afrikai kontinens legnépesebb országa. Déli részét elsősorban keresztények lakják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.