Szíria

Az ellenzék vezetője kész tárgyalni az Aszad-rezsimmel

Kész párbeszédet folytatni - bizonyos feltételek mellett - a szíriai rendszerrel Ahmed Moáz el-Hatíb, az Ellenzéki Erők és a Szíriai Forradalom Nemzeti Koalíciója nevű ellenzéki ernyőszervezet vezetője.

2013.01.30 16:30MTI

Facebook-oldalára feltett közlésében Hatíb hangsúlyozta: "A válság politikai megoldása iránti jó szándék jeleként, valamint a vérontásnak véget vető átmenet elindítása érdekében kész vagyok közvetlen tárgyalásokra a rendszer képviselőivel Kairóban, Tunéziában vagy Isztambulban." Hatíb hozzátette: azért döntött így, mert "a forradalom folytatódik, és szó sem lehet arról, hogy időnyerésre játsszanak, amikor a szíriai állampolgárok soha nem látott válságot élnek át".
 
A tavaly márciusban tiltakozó mozgalomként indult, majd polgárháborús konfliktusba torkolló felkelés során az ENSZ adatai szerint eddig több mint 60 ezren haltak meg. A novemberben Dohában megalakított, több nyugati nagyhatalom és a Szíria barátai nevű országcsoport keretén belül több mint száz állam által elismert szíriai ellenzéki szervezet vezetője a tárgyalás feltételéül a felkeléssel kapcsolatban őrizetbe vett 160 ezer ember szabadon bocsátását, valamint a Szíriából elmenekültek útlevelének megújítását követeli, hogy visszatérésükkor ne vegyék őket őrizetbe. 

Hatíb ugyanakkor hangsúlyozta: "Nem lehet bízni egy olyan rendszerben, amely gyermekeket gyilkol, pékségeket támad, egyetemeket bombáz, elpusztítja a szíriai infrastruktúrát és ártatlanokat mészárol le." Bassár el-Aszad elnök január elején javasolt nemzeti párbeszédet előirányzó rendezési tervet, amelyet eddig az ellenzék határozottan elutasított, és Aszad távozását követelte. 

A rezsim "megtűrt" ellenzékének tagjai kedden közölték, hogy készek közvetíteni rendszer és ellenzéke között a szíriai átmenet létrehozását előirányzó genfi megállapodás megvalósítása érdekében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.