Pénzügyminiszteri nyilatkozat

Románia áprilisig kapott haladékot az IMF-től a privatizálásra

Románia április végéig kapott haladékot, hogy elindítsa azoknak a veszteségesen működő állami vállalatoknak a privatizálását, amelyeknek az eladását a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött hitelmegállapodás keretében vállalt - derült ki Varujan Vosganian román pénzügyminiszter keddi nyilatkozatából.

2013.01.22 18:16MTI

A Bukarestben tartózkodó IMF-küldöttséggel folytatott keddi tárgyalást követően Vosganian kijelentette, hogy a romániai gázvezeték-hálózatot kezelő Transgaz vállalat 15 százalékos részvénycsomagjának bejegyzését a tőzsdére április végéig kell lebonyolítania a kormánynak, hiszen Románia eddig kapott haladékot a privatizációra - írta a Mediafax hírügynökség.

Románia egyes vállalatok többségi részvénycsomagjának eladása mellett vállalta kisebbségi részvénypakettek bevezetését is a tőzsdére.

A bukaresti hatóságok megpróbálták meggyőzni az IMF-et arról, hogy a román államvasutak teherszállító részlegét, a CFR Marfát ne privatizálják. Erről Relu Fenechiu közlekedési miniszter nyilatkozott a keddi tárgyalások előtt, de az egyeztetések lefolytatása után a tárcavezető közölte, hogy a CFR Marfa sem lesz kivétel, ezért minisztériuma számára prioritás lesz a vasútvállalat privatizálása.

Románia 2011 tavaszán kötött 3,6 milliárd euró értékű elővigyázatossági hitelmegállapodást az IMF-fel, amely márciusban jár le. Románia újabb hitelszerződést akar kötni, de ez csak akkor kerülhet szóba, ha a jelenlegit sikeresen lezárják a felek. Romániának elmaradásai vannak, főleg az állami vállalatok privatizálásában. Az IMF küldöttsége a hónap végéig tartózkodik a román fővárosban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.