Kilenc japán halt meg

Algériai túszejtés - két kanadai terrorista is volt a megölt túszejtők között

Két kanadai is volt az algériai földgáztelep túszdrámájában megölt iszlamisták között - jelentette az Ennahar magántelevízió biztonsági forrásokra hivatkozva.

2013.01.21 12:09MTI

"Két kanadai állampolgárságú terrorista holttestét találtuk meg Ain-Amenászban" - idézte a forrást a tv. Az AFP hírügynökség kérdésére egy algériai biztonsági illetékes annyit mondott, hogy "tudomásunk szerint két kanadai van" a katonák szombati támadásában megöltek között.

Egy japán kormányforrás hétfőn megerősítette azt az előző napi, algériai szemtanúktól származó értesülést, hogy kilenc japán állampolgár meghalt a túszejtő akcióban. A tokiói kormány közölte: japán küldöttség érkezett Algériába, hogy a még eltűntként nyilvántartott tíz japán állampolgár sorsáról tájékozódjék.

Abdelmalek Szellal algériai kormányfő hétfő délután sajtóértekezletet tart, s azon várhatóan új, az eddigieknél pontosabb adatokat közöl az áldozatok számáról.

A múlt szerdán kezdődött véres túszejtő akciót végrehajtó iszlamisták közben újabb támadásokkal fenyegetőznek. "Újabb bevetéseket ígérünk minden országban, amely részt vesz az Azavad (Észak-Mali) elleni keresztes hadjáratban, ha nem gondolja meg magát" - olvasható az al-Mulatamin csoport közleményében, amelyet az ANI mauritániai hírügynökség ismertetett vasárnap.

Az algériai hadseregnek tárgyalásokat ajánló terrorcsoport követelései között szerepel a mali iszlamisták elleni francia katonai fellépés beszüntetése és elvbarátaik szabadon bocsátása. "Muzulmán testvéreiknek" azt ajánlják, hogy saját védelmükben tartsák távol magukat azoktól a létesítményektől, amelyeket külföldi cégek működtetnek.

Mohamed Szaíd Belaid algériai tájékoztatási ügyminiszter vasárnap este a France 24 francia rádióadónak úgy nyilatkozott, hogy Algír még nem döntötte el, ad-e korlátlan átrepülési jogot területe fölött a mali konfliktusban érintett francia repülőgépeknek. E kérdésről "Algéria legfőbb érdekeinek függvényében döntünk" - mondta. A miniszter rámutatott, hogy a mali konfliktus "Algéria kapui előtt" zajlik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.