Több tucat iszlamistát öltek meg

Folytatódtak a francia légicsapások Maliban

A francia hadsereg vasárnap is légicsapásokat mért a Mali déli része felé előretörő fegyveres iszlamista csoportokra. A francia katonai beavatkozás kezdete, péntek óta több tucat iszlamista harcost öltek meg, köztük a Kojak gúnynéven ismert parancsnokot.

2013.01.13 15:06MTI

Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter elmondta, hogy vasárnap már a harmadik egymást követő napon bombázták az iszlamista erőket. Francois Hollande francia elnök szombaton arról beszélt, hogy a mali hadsereg oldalán harcoló francia erőknek sikerült feltartóztatniuk az ország déli része felé megindult iszlamistákat. 

Le Drian viszont óvatosnak mutatkozott, s úgy fogalmazott, folyamatosan légicsapásokat mérnek az iszlamista lázadókra, hogy megakadályozzák előrenyomulásukat. "Ez részben sikerült, de nem teljesen" - ismerte el a miniszter, hangsúlyozva, hogy a francia katonai beavatkozás lehetővé teszi a mali hadseregnek, hogy ismét előretörjön az ország teljes területén. 

Utóbbi lehetőség ellen máris tiltakozott a tuareg lázadók mozgalma: az Azavadi Nemzeti Felszabadítási Mozgalom (MNLA) vasárnap követelte, hogy a mali hadsereg katonái tartsák magukat távol az ország északi részétől, attól a térségtől, ahol a tuaregek az önrendelkezési jogért küzdenek. 

Az MNLA tavaly januárban indított támadást a kormányerők ellen, ám pár hónappal később a térségből kiszorították a fegyveres iszlamista csoportok, így az Iszlám Maghreb al-Kaidája (AQMI) nevű helyi terrorszervezet, a vele szövetséges Mozgalom a Nyugat-afrikai Dzsihád Egységért (MUJAO) nevű iszlamista csoport, valamint az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló Ansar Dine (Hit Védelmezői) nevű szalafista csoport. Le Drian közölte, hogy vasárnap további nyolcvan katonát dobnak át Maliba, amivel 550-re emelkedik a francia katonai kontingens létszáma.
 
Emellett Rafale típusú vadászbombázókat vezényelnek át a nyugat-afrikai országba. Vasárnap Mali fővárosába, Bamakóba várják a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) által felállítandó katonai erő vezetőit, hogy megszervezzék a Mali északi részét ellenőrzés alatt tartó iszlamista fegyveresek kiűzésével megbízott csapatok érkezését. 

A szervezet 15 tagállamának első számú vezetői szerdán Abidjanban rendkívüli csúcsértekezleten vitatják meg a mali helyzetet. Nigéria mintegy 600, Niger, Burkina Faso, Togo és Szenegál 500-500, míg Benin 300 katonát ígért a Shehu Abdulkadir nigériai tábornok vezetése alatt felálló nyugat-afrikai intervenciós erőbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.