Húsz év börtönbüntetést szabtak ki rá

Elítéltek egy boszniai exrendőrt a srebrenicai mészárlásban való bűnrészességéért

Húsz év börtönbüntetést szabott ki Szarajevóban a háborús bűnökben ítélkező boszniai bíróság pénteken Bozidar Kuvelja szerb nemzetiségű férfira a srebrenicai öldöklésben való bűnrészességéért.

2013.01.11 19:17MTI

A vád szerint a 41 éves Bozidar Kuvelja egy boszniai szerb különleges rendőrségi alakulat tagjaként 1995 júliusában, a boszniai háború végnapjaiban a kelet-boszniai Srebrenica közelében, Kravicánál részt vett muzulmánok lemészárlásában. A bíróság emberiesség elleni bűncselekményben találta bűnösnek, de felmentette a népirtás vádja alól. Az indoklás szerint nem lehetett bizonyítani minden kétséget kizáróan, hogy Kuvelja tisztában volt azzal, hogy az öldöklés legfőbb elkövetőinek célja a népirtás volt.
    
Kuvelja a Szarajevó melletti hegyről elnevezett, hírhedt Jahorina zászlóaljban szolgált. Az alakulat tagjai 1995. július 13-án délután 200-300 muzulmán férfit és fiút tereltek össze és zártak be egy magtárba, majd később kézigránátokat hajítottak be közéjük, és különféle fegyverekből tüzet zúdítottak a csűrben összezsúfoltakra. A mintegy 70-100 túlélőt és a sebesültet ezután orvosi segítséget ígérve kicsalták, arra kényszerítették őket, hogy szerb nacionalista dalokat énekeljenek, majd ismét golyózáport zúdítottak rájuk - emlékeztetett a történtekre Jasmina Kosovic elnöklő bíró.
   
Az esetről először három túlélő számolt be a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűntettek ügyében eljáró hágai Nemzetközi Törvényszéken Radislav Krstic volt boszniai szerb hadtestparancsnok perében. A tábornokot 2001-ben 35 év szabadságvesztésre ítélték.
   
A srebrenicai népirtásban mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút gyilkoltak le és földeltek el tömegsírokban. A szarajevói bíróság már több mint 20 boszniai volt katonát és rendőrt ítélt el az ügyben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.