A turizmus fellendítéséért

Örményország eltörölte a vízumot az uniós polgárok részére

Örményország csütörtökön eltörölte a rövid időtartamú utazásokhoz előírt vízumkényszert az Európai Unió állampolgárai számára, hogy előmozdítsa az egykori szovjet kaukázusi tagköztársaságba irányuló turizmust.

2013.01.10 15:10MTI

Az uniós állampolgároknak ezentúl nem kell vízumot kérelmezniük, ha örményországi tartózkodásuk nem haladja meg a 180 napot - mondta Tigran Balajan, a jereváni külügyminisztérium szóvivője. Hozzátette, hogy a vízumkényszer eltörlése segíti az európai üzleti kapcsolatok erősödését, valamint a turizmust. 

Az új rendelkezés kiterjed az Európai Unión kívüli, de a schengeni övezetre vonatkozó előírásokat alkalmazó három országra - Liechtensteinre, Norvégiára és Svájcra - is. Korábban az EU-tagok állampolgárai - meghívólevél nélkül - az örmény külképviseleteken, a határállomásokon, illetve elektronikus úton kaphattak beutazási vízumot. Moszkva igyekszik nyomást gyakorolni Örményországra, hogy csatlakozzon Oroszország, Fehéroroszország és Kazahsztán vámuniójához. 

Jereván ugyanakkor igyekszik erősíteni gazdasági és politikai kapcsolatait az EU-val. Maja Kocijancic, az Európai Bizottság kül- és biztonságpolitikáért felelős szóvivője tavaly decemberben kijelentette: amennyiben Örményország csatlakozna a vámunióhoz, csökkennének esélyei arra, hogy Jereván szabadkereskedelmi megállapodást írjon alá az unióval.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.