Együttműködnek az olajexport újraindításában

Szudán és Dél-Szudán ismét megállapodott egy ütközőövezet létrehozásában

Szudán és Dél-Szudán elnöke szombaton újra megállapodott abban, hogy fegyvermentes övezetet hoznak létre a két ország vitatott határa mentén, és együttműködnek az olajexport újraindításában.

2013.01.06 07:33MTI

A tárgyalásokon közvetítő Thabo Mbeki volt dél-afrikai államfő ugyanakkor nem szólt arról, hogy a felek határidőket is kitűztek volna megállapodásuk végrehajtására.
   
Omár el Besir szudáni és Salva Kiir dél-szudáni elnök szeptemberben egyszer már elhatározták, hogy visszavonják hadseregüket a közös határ térségéből, ami feltétele olajexportjuk újraindításának.
   
Az olajlelőhelyekben gazdag Dél-Szudán exportja az északi olajvezetékektől függ, és az export 2012. januári kényszerű leállása térdre kényszerítette mindkét ország gazdaságát.
   
2012 tavaszán a két ország közel került egy nyílt háborúhoz, áprilisban azonban tűzszünetet kötöttek. Dél-Szudán szerint Szudán azóta többször is bombázta határ menti térségeit, s bár a felek szeptemberben megegyeztek csapataik visszavonásáról, ezt egyikük sem hajtotta végre. Emellett azzal vádolják egymást, hogy támogatják a másik ország területén harcoló lázadó erőket.
   
A két ország hét végi csúcstalálkozóját az Afrikai Unió azért hívta össze, hogy enyhítsen az eredményes tárgyalásokat lehetetlenné tévő kölcsönös bizalmatlanságon, jelentős előrelépés azonban nem történt.
   
"Megegyeztek abban, hogy mielőbb lépéseket kell tenni a már megkötött megállapodások feltétel nélküli végrehajtására" - mondta a közvetítő Thabo Mbeki a csúcstalálkozó után, amelyről Besir és Kiir is nyilatkozat nélkül távozott.
   
Szudán kettéválásáról az afrikai kontinens egyik leghosszabb polgárháborúját lezáró 2005-ös békeszerződés döntött. A dokumentum azonban függőben hagyott számos vitás kérdést, köztük a kőolajvagyon megosztását, a határvonal kijelölését, valamint Abyei határ menti tartomány jövőjét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.