A viták rendezéséről

Addisz-Abebában tárgyal a szudáni és dél-szudáni elnök

Tárgyalásokat kezdett pénteken Addisz-Abebában Omár el Besir szudáni és Salva Kiir dél-szudáni elnök az országaik közötti viták rendezéséről.

2013.01.04 18:54MTI

Besir és Kiir külön-külön találkozott a közvetítőkkel, Hailemariam Desalegn etióp kormányfővel és Thabo Mbeki volt dél-afrikai államfővel. A két elnök ezt követően csúcstalálkozót tart, amelynek célja a korábban kötött megállapodások kimozdítása a holtpontról, és megvitatni a két ország között meglévő súlyos nézetkülönbségeket. 

Csúcstalálkozójuk a két államfő első találkozója lesz szeptember óta. Sem a megbeszélések napirendjét, sem a két elnök találkozójának pontos időpontját nem közölték. A több éves háborút lezáró, 2005-ben aláírt békeszerződés döntött Szudán kettéválásáról, de függőben hagyott számos vitás kérdést, közöttük a kőolajvagyon megosztását, a határvonal kijelölését, a két ország állampolgárainak jogállását a másik ország területén, valamint Abyei határ menti tartomány jövőjét.
 
A vitás kérdések kiváltotta feszültségek súlyos határ menti harcokba torkollottak 2012 tavaszán. Azóta a nemzetközi közösség nyomást gyakorolt a felekre, hogy rendezzék a vitás kérdéseket. Besir és Kiir szeptemberben megállapodtak a dél-szudáni kőolajtermelés újrakezdésének módozatairól. Dél-Szudán olajexportja az északi olajvezetékektől függ, és az export 2012 januári leállítása térdre kényszerítette mindkét ország gazdaságát. 

Abban is megállapodtak, hogy demilitarizált ütköző övezetet hoznak létre közös határukon. A kőolajtermelés azonban azóta sem indult meg, és az ütköző övezet határvonalának kijelölése továbbra is vitatott. Nem közeledtek a vélemények a mindkét ország által magának követelt Abyei kérdésében sem.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.