Feladatuk a tálib felkelők elleni harc

A tervezettnél jelentősebben csökkenti a Pentagon az Afganisztánban szolgáló katonák számát

A korábbi tervhez képest jelentősebb mértékben csökkentené az Afganisztánban szolgáló amerikai csapatok létszámát a Pentagon.

2013.01.05 10:06MTI

A jövő évre tervezett csapatkivonás után az Egyesült Államok 3000 és 9000 közötti létszámú kontingenst állomásoztatna a közép-ázsiai országban. Az amerikai katonák feladata a tálib felkelők elleni harc, valamint az afgán biztonsági erők kiképzése volna - írta a WSJ. 

Az afganisztáni NATO-erők parancsnoka, John Allen tábornok korábban azt javasolta, hogy a csapatkivonás után 6-15 ezer amerikai katona maradjon Afganisztánban. A Fehér Ház azonban nyomatékosan arra kérte a Pentagont, hogy faragja le az országban maradó amerikai katonák létszámát. Leon Panetta védelmi miniszter szerint a megmaradó kontingens első számú feladata az lesz, hogy megakadályozza az al-Kaida terrorszervezet térnyerését Afganisztánban. 

A WSJ szerint a csökkentett létszámú amerikai katonai jelenlét révén a korábbinál is nagyobb jelentősége lesz a pilóta nélküli harci gépek (drónok) bevetésének az afgán lázadók ellen. Hamid Karzai afgán elnök a jövő héten Washingtonba utazik, hogy a 2014 után Afganisztánban maradó amerikai kontingensről tárgyaljon vendéglátóival.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.