Amerikai szakértő szerint

Nem működik a felbocsátott észak-koreai műhold

Feltehetőleg nem működik a múlt héten felbocsátott észak-koreai műhold - ha egyáltalán műhold -, mert nem bocsát ki semmilyen jelet.

2012.12.18 08:09MTI

Észak-Korea, a nemzetközi közösség figyelmeztetésével dacolva szerdán állította Föld körüli pályára állítólagos első műholdját, amelyről azt állította, hogy egyebek mellett hazafias mozgalmi dalokat fog sugározni. A nemzetközi közösségből sokan interkontinentális ballisztikus rakétával végzett, katonai célú kísérletnek tartják a rakétaindítást.
 
Maga a felbocsátás sikeres volt. Jonathan McDowell, a Harvard-Smithsonian asztrofizikai központ tudósa állítása mellé hozzátette: nem tudja, hogy az állítólagos műhold működött-e közvetlen pályára állása után, elképzelhető, hogy igen. De lehetséges, hogy a szatelit olyan gyenge jelet bocsát ki, hogy az érzékelhetetlen. 

A másik probléma az, hogy a műhold által visszavert fény folyamatosan változik, ami arra utal, hogy a Nap sugarai más és más szögben esnek rá, vagyis nincs pontosan a Föld felé irányitva. Mindazonáltal egyértelműen Föld körüli pályán kering - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.