Bejrút

Elhunyt Antióchia és az egész Kelet görög ortodox pátriárkája

Egy bejrúti kórházban 92 éves korában szerdán elhunyt IV. Hazim Ignác, Antióchia és az egész Kelet görög ortodox pátriárkája, miután kedden agyvérzést kapott - jelentette a Kathpress osztrák katolikus hírügynökség.

2012.12.05 18:06MTI

Nadzsíb Mikáti libanoni miniszterelnök a pátriárka temetésének napjára országos gyászt rendelt el.

A kelet-szíriai származású főpap Bejrútban és Párizsban folytatta tanulmányait, Libanonban szentelték pappá. Még diákként társalapítója volt a szíriai és libanoni ortodox ifjúsági mozgalomnak. 1961-ben a szíriai Latakia püspökévé nevezték ki, később ugyanott metropolita rangra emelték. 1979-ben választották Antióchia és az egész Kelet pátriárkájává, s ő lett az ortodox egyház egyik legfontosabb vezetője. Számos könyvet adott ki és teológiai cikket írt, a Sorbonne és a minszki egyetem díszdoktora volt.

Az antióchiai patriarkátus a konstantinápolyival, az alexandriaival és a jeruzsálemivel együtt az egykori kelet-római birodalom négy nagy történelmi egyházához tartozik. A liturgiájában arab nyelvet használó egyháznak ma becslések szerint mintegy 750 ezer híve van, főleg Libanonban és Szíriában. Szíriában ők alkotják a legnagyobb keresztény csoportot. A patriarkátus székhelye Damaszkusz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.