Palesztina

Háled Mesaal távozik a Hamász éléről

Háled Mesaal, a Hamász palesztin szervezet emigrációban élő politikai vezetője távozik a szervezet éléről.

2012.09.23 18:30MTI

A 2007 óta a Gázai övezetet irányító Hamász még májusban vezetőválasztást kezdett az aktivisták között Gázában, Ciszjordániában, izraeli börtönökben, arab és más országokban.

Mesaal, aki 1996 óta irányította a Hamászt, a múlt héten Kairóban közölte a szervezet magas beosztású tagjaival, hogy nem kíván vezető maradni, s végleg eldöntötte, hogy nem indul a választáson - mondta egy Hamászhoz közeli forrás.

"Közölte velük, hogy válasszanak más vezetőt" - jelentette ki az illető.

Az év elején ellentét alakult ki Háled Mesaal és a Hamász gázai vezetése között, miután Mesaal beleegyezett abba, hogy a Mahmúd Abbász palesztin elnök által vezetett, a Hamásszal rivalizáló Fatahból kerüljön ki egy leendő palesztin egységkormány vezetője.

Egyiptomi közvetítéssel megállapodást kötött egymással a 2007-ben még polgárháborút vívó Hamász és Fatah. Az egyezményt azonban - amely közös kormányzást irányoz elő a Hamász irányította Gázai övezetben és a Fatah irányítása alatt álló Ciszjordániában, s új parlamenti választásokat is kilátásba helyez - mindeddig nem hajtották végre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.