Katarban van?

Távollétében ítélték halálra az iraki alelnököt

Irakban távollétében halálra ítélték vasárnap Tárik el-Hasemi alelnököt, aki saját internetes bejegyzése szerint Katarban tartózkodik.

2012.09.09 14:41MTI

A szunnita politikust egy ügyvéd és egy tábornok meggyilkolásában találták bűnösnek. Ugyancsak halálra ítélték sógorát, Ahmed Katánt, aki egyben magántitkára is. A perben meghallgatott tanúk szerint Hasemi halálosztagot működtetett, ő volt a főként síita tisztségviselőket gyilkoló brigád "szellemi atyja". A politikus, illetve testőrségének néhány tagja ellen 150 vádpontot hoztak fel. A május óta zajló per tovább szította a szunniták és síiták közötti hatalmi harcot, amely az amerikai csapatok távozását követően már eleve kiéleződött. 

Hasemi ellen decemberben adtak ki elfogatóparancsot, és az Interpol is körözi, ő viszont koncepciós pernek tartja az eljárást, amelynek célja szerinte a síita Núri al-Máliki miniszterelnök teljhatalmának megszilárdítása politikai ellenfeleinek ellehetetlenítésével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.