Szlovákiában így támogatják a fiatalokat

350 euró minden újszülött után

A szlovákiai Ipolynyék (Vinica) önkormányzata a fiatal családok támogatásával szeretné meggátolni a lakosság csökkenését és elvándorlását, ezért 350 eurós egyszeri támogatást ad a szülőknek minden újszülött után.

2012.09.08 12:10MTI

Az 1991-es népszámlálás óta körülbelül kétszázzal csökkent Ipolynyék lélekszáma. Volt olyan év, amikor a csaknem kétezres településen csak négy-öt gyerek született. "Tennünk kellett az elvándorlás és az elöregedés ellen" - mondta Hrubík Béla, Ipolynyék polgármestere az MTI-nek.

Vannak, akik elteszik a pénzt a gyerekeknek, vagy életbiztosítást kötnek belőle, de nagyon sokan nélkül nem tudnák finanszírozni e támogatás nélkül a gyermekvállalással járó olyan nagyobb kiadásokat, mint például a babakocsi-vásárlást - tette hozzá. Két éve tart a program, tavaly 18 újszülöttet támogattak ezzel az összeggel, és idén is nagyjából ennyire számítanak.

Nemcsak ezzel próbálják maradásra bírni a fiatalokat. Hasonló célt szolgál a bérlakások építése is. Az utóbbi években már átadtak egy 12 és egy 8 lakásos tömbházat, jövőre pedig újabb 8 bérlakás átadását tervezik - közölte Hrubík Béla.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.