Az örmény elnök kirohanása miatt

Titkosítják az azeri diplomatákról szóló információkat

Titkosítják az azeri diplomaták és politikusok mozgásáról szóló információkat Szerzs Szargszján örmény elnök Azerbajdzsánnal szembeni agresszív kirohanása és a helyzet kiélezésére irányuló törekvések miatt.

2012.09.03 18:50MTI

A lépés újabb fejleménye annak a viszálynak, amely azt követően robbant ki az egymással ellenséges két dél-kaukázusi ország között, hogy a magyar kormány pénteken kiadta hazájának Ramil Safarov azeri katonatisztet, aki életfogytiglani börtönbüntetését töltötte Magyarországon egy örmény katonatársának brutális meggyilkolása miatt. 

"Tekintettel az örmény elnök agresszív nyilatkozataira, erre az országra hárul majd a felelősség bármilyen provokatív cselekményért, amely állampolgáraink és hivatalos személyiségeink ellen irányulna" - hangsúlyozta Elman Abdullayev, a külügyi tárca szóvivője az 1news.az azeri hírportálnak. A szóvivő közlése kapcsán a hírportál emlékeztet arra, hogy Szargszján az örmény nemzetbiztonsági tanács péntek esti rendkívüli ülésén felszólalva "egy sor provokatív kijelentést tett, Azerbajdzsán elleni agresszív cselekményeket" helyezve kilátásba. 

Az ülés után az államfő utasítást adott az örmény hadsereg készültségi fokának első fokozatra emelésére. Vasárnapi üzenetében pedig, amelyet abból az alkalomból adott ki, hogy a két ország között vitatott hovatartozású Karabah 21 éve nyilvánította ki függetlenségét, azt mondta: "Nem akarunk háborúzni, de ha rákényszerítenek bennünket, küzdeni fogunk és győzünk. Nem félünk a gyilkosoktól, még akkor sem, ha államfői pártfogoltak." Folytatódott hétfőn a két ország kölcsönös internetes kalóztámadásainak sorozata. 

A vesti.az hírportál szerint válaszul örmény hackereknek a vezető azeri hírportálok ellen végrehajtott támadássorozatára az Azerbaijan Defacers elnevezésű azeri hackercsoport úgynevezett szolgáltatás-megtagadásos (DDoS) támadást intézett az örmény elnök hivatalos oldala ellen. Hackertámadás célpontjává váltak az armenpress.am és az armtoday.info örmény hírügynökségi weboldalak is, szervereiket teljesen megbénították. A hackerek állítólag azt közölték, hogy hétfőn este még több meglepetés is várja az örményeket. "Ha háborút akarnak, hát megkapják" - nyilatkozták a vesti.az-nek a hackercsoportból.

Egy, a PanARMENIAN.Net hálózatnak nyilatkozó örmény internetbiztonsági szakértő szerint az azeri hackerek szombattól hétfőig mintegy 40 örmény site-ot törtek fel, köztük több, örménységtudományi oldalt. Behatoltak emellett a jereváni polgármesteri hivatal és a GALA televízió honlapjára is, a két utóbbit azonban sikerült gyorsan helyreállítani.

A vesti.az arról is beszámolt, hogy az azeri és magyar cserediákok és végzősök társaságának (AHSEAA – Azerbaijani-Hungarian Student Exchange and Alumni Association) tagjai hétfőn a magyar közélet és a magyarországi azeri diaszpóra képviselőinek jelenlétében "hálaőrséget" tartottak a magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium épülete előtt. A társaság közlése szerint mintegy 140-en jelentek meg az eseményen, hogy kifejezzék hálájukat a magyar hatóságoknak Ramil Safarov Azerbajdzsánnak történt átadásáért. 

A résztvevők kezében Szargszján örmény elnököt gyalázó feliratok, az örmény származású Szálasi Ferenc egykori magyar nyilas nemzetvezető, valamint hazájukban nemzeti hőssé avatott örmény terroristák áthúzott portréi voltak. A résztvevők ezután egy parkba mentek, ahol elégettek egy örmény nemzeti zászlót. A zászlóégetésnél állítólag jelen voltak olyan magyarok, akiket felháborított a jereváni magyar tiszteletbeli konzulátus zászlójának leszakítása. 

A PanARMENIAN.Net közlése szerint a Németországi Örmények Központi Tanácsa nyilatkozatban tiltakozott a Gurgen Markarján örmény katona megöléséért életfogytiglanra ítélt Ramil Safarov Magyarország általi kiadása ellen, a nemzetközi jog minden elvét sértőnek nevezve a kiadatásról létrejött azeri-magyar "alkut". 

A szervezet egyúttal bejelentette: szeptember 8-ra tiltakozó akciót szervez a berlini magyar nagykövetség elé. A lengyelországi örmények a news.am hírportál tudomása szerint a varsói magyar nagykövetséghez intézett levélben tiltakoztak a kiadatás ellen, szégyenletesnek és az európai értékeket sértőnek nevezve a magyar hatóságok lépését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.