31 miniszterből áll

Maliban megalakult az új kormány

Megalakult Maliban az új nemzeti egységkormány, amely a katonai puccs után létrejött, működésképtelennek bizonyult kabinetet váltja fel.

2012.08.21 08:59MTI

A kormány megalakulását Dioncounda Traoré ügyvezető elnök jelentette be hétfő este. A kabinet 31 miniszterből áll, öten közülük közel állnak Amadou Haya Sanogóhoz, a márciusi puccsot végrehajtó katonai junta vezetőjéhez, aki átadta ugyan a hatalmat a polgári átmeneti kormánynak, de továbbra is befolyást gyakorol a politikai döntéshozókra. Az állami tévé híradása szerint a tárcavezetők közül senki sincs közeli kapcsolatban a hatalmától megfosztott Amadou Toumani Touré államfővel. A katonai puccs után a nyugat-afrikai ország gyakorlatilag kettészakadt. 

Északon az ország kétharmadát, egy Franciaország nagyságú területet iszlamisták tartanak ellenőrzésük alatt, akik az iszlám jogrend, a saría alapján működő független államszervezetet akarnak ott létrehozni. A nyugat-afrikai országok közössége (ECOWAS) hajlandó katonai segítséget nyújtani Bamakónak, hogy egyben tartsa az országot, de feltételül szabta egy működőképes központi kormány létrejöttét. 

Az államcsíny után az ECOWAS rávette a puccsistákat, hogy adják át a hatalmat egy civil kormánynak, de az átmeneti kabinet nem volt képes megszervezni az általános választásokat, és rendezni a közállapotokat. Közben egyre gyakrabban hangzanak el olyan vélemények, hogy Észak-Maliban egy "második Afganisztán" van kialakulóban. A válság következtében eddig több mint 400 ezer ember menekült el otthonából az országban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.