A menetet karneváli hangulat jellemezte

Ezrek vettek részt a homoszexuálisok prágai felvonulásán

Mintegy tíz-tizenötezren vettek részt szombat délután Prágában a homoszexuálisok felvonulásán, amely a cseh fővárosban most záruló szexuális kisebbségek hetének - a Prague Pride 2012-nek - a csúcspontja volt.

2012.08.18 16:50MTI

A homoszexuálisok és a másságot támogatók délben a cseh főváros központjában, a Vencel téren gyűltek össze, onnan színes menetben a moldvai Lövész-szigetre (Strelecky ostrov) vonultak, ahol vasárnap reggelig zenei koncertek lesznek. A néhány órás menetet karneváli hangulat, színes, kosztümös öltözetek, sok zene, tánc, több tucatnyi szivárványos zászló és légballon jellemezte.

Rendőrségi becslés szerint a felvonuláson mintegy 10 ezren vettek részt, míg a szervezők azt állítják, hogy a résztvevők legalább 15 ezren voltak. Prága belvárosában a felvonulás miatt több mint három órán át korlátozták a közlekedést.

A felvonulás kezdete előtt a Vencel téren néhány tucatnyi fiatal kereszténydemokrata és konzervatív tüntetett a homoszexuális rendezvény ellen. Köztük volt Petr Hájek, a cseh államfő egyik főtanácsadója is, aki Václav Klaus üdvözletét is tolmácsolta a tüntetőknek. Hájek "utálatos cirkusznak" és "homoszexuális toborzónak" minősítette a Prague Pride akciót. Maga Klaus is korábban bírálta a rendezvényt.

A homoszexuálisok menetében viszont több cseh politikus és közéleti személyiség, valamint néhány nyugati diplomata is megjelent, például Jirí Paroubek volt miniszterelnök, illetve Jirí Dientsbier, a Cseh Szociáldemokrata Párt köztársasági elnökjelöltje. Dientsbier újságíróknak azt mondta, a homoszexuálisok jogainak a védelmét az emberi jogok védelmének tekinti, s kiáll mellettük.

Több kereszténydemokrata és ultrakonzervatív fiatal megpróbálta megzavarni a menetet, de a rendőrség közbelépett, és majdnem egytucatnyi tüntetőt előállított, de nagyobb rendzavarás nem volt.

A Prague Pride fesztivált az idén második alkalommal tartották meg a cseh fővárosban. Míg tavaly elsősorban a homoszexuális közösségek életével ismerkedhettek meg egy héten át az érdeklődők, az idei rendezvények legfőbb célja az volt, hogy erősítse a másság iránti tiszteletet.

A tavalyi rendezvényeken mintegy 20 ezer ember vett részt, az idén a részvétel magasabb, a rendezők szerint legalább 25-30 ezren látogatták meg a különféle akciókat. A résztvevők majdnem fele külföldről érkezett Prágába.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.