Nő a hegyi gorillák száma

Ruanda védi a gorilláit az orvvadászattól és a regionális erőszaktól

A ruandai hatóságok orvvadászat elleni fellépésének köszönhetően egyre nő a hegyi gorillák száma Ruanda, Uganda és a Kongói Demokratikus Köztársaság területén húzódó Virunga-hegységben.

2012.06.30 09:15MTI

A populáció jelenleg mintegy 480 egyedet számlál, míg világszerte mintegy 790 gorilla él. "Azt szeretnénk, ha a lehető leginkább megőriznék vad életmódjukat" - hangoztatta a Virunga-hegységben található ruandai Vulkánok Nemzeti Parkban Francis Bayingana idegenvezető, aki turistáknak mutatja be a nemzeti parkot és a gorillák életét. Évről évre csökken a vadorzás, elsősorban a helyi közösségek felvilágosításának köszönhetően - mondta Télesphore Ngoga, a Ruandai Fejlesztési Bizottság (RDB) vadvédelmi részlegének vezetője.
 
Augustin Basabose, a Gorillamentő Nemzetközi Program megbízott igazgatója szerint kevesebb gorillacsapdát állítanak fel a vadorzók, de a főemlősök így is gyakran más állatoknak, például antilopoknak felállított csapdák fogságába esnek. Basabose egyike annak a húsz embernek, akiket a hatóságok egy 15 fős, gorilla bébikből és felnőttekből álló csoport névadására kiválasztottak. A "kwita izina" néven ismert szertartást 2005 óta évente megtartják. Az ünnepség célja, hogy felhívja a figyelmet a veszélyeztetett faj megóvásának fontosságára, és növelje az idegenforgalmat. 

Az idegenforgalom az ország fontos devizaforrása, 2011-ben az RDB szerint 252 millió dolláros (58 milliárd forint) bevételt hozott költségvetésbe. Egy gorillákkal töltött napért a külföldi turisták Ruandában 750 dollárt (172 500 forintot) fizetnek. Kongóban a közelmúltban lázadás tört ki a hadseregben, a lázadók behatoltak a kongói Virunga Nemzeti Parkba, egészen a gorillák lakta övezetig - mondta el Emmanuel de Mérode, a park igazgatója. A kongói park mintegy hat hete zárva van a turisták előtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.