Médiaössztűz az oroszokra

A lakosság készen áll a háborúra

A Szíria elleni médiaháború legújabb célpontja egyértelműen Oroszország, a nyugati média gyakorlatilag tele van az Asszád rezsimet ilyen-olyan módon támogató oroszokról szóló hírekkel.

2012.06.22 16:21Konrád - ma.hu
RIA Novosti/Said Tzarnaev

De jól tudjuk, hogy az "igazság a háború első áldozata". Sok hír jelent meg a Szíria felé teljes gőzzel hajózó katonákkal és fegyverekkel teli orosz csatahajókról, majd később kiderült a hajók békésen ringanak Fekete-tengeri és Balti-tengeri állomáshelyeiken.

Ugyanakkor feszült helyzetben a téves információknak is hatalmuk van. A héten Skócia partjainál megállítottak és visszafordítottak egy állítólag katonai helikopterekkel telerakott orosz teherhajót. "Aggódunk azok miatt a helikopterek miatt, amiket Oroszországból szállítanak Szíriába, mert ezek drámaian kiszélesíthetik a konfliktust" - mondta el Clinton külügyminiszter. Mint kiderült a hajó elsősorban légvédelmi egységeket szállított Szíriában valamint 3 olyan szír helikoptert, ami orosz földön volt javítás céljából.

De nem csak hajókról van szó. Felröppent a hír, hogy Oroszország Kínával és Szíriával közösen tervez hadgyakorlatot tartani. Az iráni Fars hírügynökség a jövő hónapban tervezett orosz-iráni-kínai-szír katonai hadgyakorlatról cikkezett. Sok elemző szerint ezt a történetet Szíriai és Irán találta ki, hogy erőt fitogtathasson, de a nyugati média személyében megértő fülekre találtak, hiszen remekül beillet a mainstream hírekbe.

"Az amerikai hírügynökségek imádják a sztorit, mert tökéletesen passzol ahhoz a narratívához, ami szerint a szíriai rezsim és támogatói, Irán vagy Oroszország vagy Kína a rosszfiúk ebben a csatában, és ők szítják a konfliktust ahelyett, hogy békés megoldásra törekednek. Tehát szeretik az ilyen történeteket, noha egyébként ritkán figyelnek oda az iráni hírügynökségekre" - állítja Camille Otrakji a Syria Comemnt magazintól.

David Cameron angol miniszterelnök odáig ment, hogy Putyin elnök szájába adott olyan szavakat, amik valójában el sem hangoztak. A G20-ak találkozóján Cameron azt mondta, Putyin nem akarja tovább Asszádot látni Szíriai élén. Az orosz Külügyminisztérium később tagadta, hogy ilyesmi elhangzott volna. Hogy ez fordítási hiba lett volna, vagy újabb nyomásgyakorlás, senki sem tudhatja.

Amíg a nyugati államok oldalán egyre inkább a katonai beavatkozást sürgetik, Oroszország és Kína kitartanak a szíriai konfliktus tárgyalásos úton történő rendezése mellett. Ettől függetlenül a békét óhajtókat próbálják meg úgy beállítani mintha a polgárháború titokzatos bábjátékosai lennének. Mindeközben az Oroszországban, noha az állam a béke pártján van, polgárai készek bármikor hadba vonulni ha szükséges.

Az orosz állampolgárok 44%-a kész azonnal angyalbőrt húzni és megvédeni hazáját, ha háború törnek ki, és mindössze 10%-uk választaná a biztonságos országba történő emigrációt. A harcra kész emberek 23%-a számít arra, hogy besorozzák, míg 21%-uk önként jelentkezne frontharcosnak. Az 1600 résztvevővel készült felmérést a Levada szociológiai center készítette még májusban. A kérdést a Nagy Honvédő Háború kitörésének évfordulójához, június 22-éhez kapcsolták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.