Mély ellentétek a két tábor között

Iráni atomvita: az utolsó próbálkozás Bagdadban

Utoljára rugaszkodik neki Bagdadban Irán és a hatos csoport csütörtök este az atomvita megoldásának, az eddigi tárgyalások nem jártak kézzelfogható eredménnyel, csak újfent rávilágítottak a két tábor közötti mély ellentétekre.

2012.05.24 18:51MTI

Az újabb megbeszélésre helyi idő szerint este hatkor kerül sor.
   
"Tettünk előrelépéseket, tárgyalunk egymással" – hangsúlyozta Michael Mann, az egyezkedéseket levezénylő Catherine Ashtonnak, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője.
   
Az irániak kevésbé reménykedve nyilatkoznak. "Egyelőre semmilyen megegyezésre nem jutottunk", bár erre akár az utolsó pillanatban is sor kerülhet – mondta az iráni küldöttség egyik tagja.
   
Az iráni állami Press TV csütörtöki beszámolójában bizonytalannak nevezte a tárgyalások sorsát, amennyiben a másik fél elutasító az iráni javaslatokkal szemben. Az iszlám köztársaság küldöttségének tagjai arról is beszámoltak, hogy Teheránt további szankciókkal fenyegették, ha ragaszkodik jelenlegi álláspontjához.
   
A kezdeti optimizmus ellenére úgy tűnik, hogy a bagdadi forduló alkalmával sem sikerült megvetni a továbblépéshez szükséges alapokat. Míg szerdán Szaíd Dzsalili iráni nukleáris főtárgyaló pozitívan nyilatkozott a lehetőségekről, és a résztvevők azt várták, hogy megtörik a jég, a csütörtöki tárgyalások már "kedvezőtlen légkörben" zajlottak. Egy iráni delegációtag szerint Dzsalili és Ashton időközben háromszor vett részt kétoldalú megbeszéléseken.
   
"További tárgyalások várhatóak", de ezek helyét és idejét egyelőre nem pontosították – árulta el egy, a neve elhallgatását kérő diplomata az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagját és Németországot tömörítő hatosfogatból. Az iráni táborból származó hírek szerint a felek néhány héten belül újra találkozhatnak – ezúttal Genfben.
   
Irán és a Nyugat között évek óta nézeteltérés van előbbi vitatott atomprogramja miatt. A Nyugat azzal vádolja Teheránt, hogy békésnek mondott nukleáris fejlesztéseinek valódi célja az atomfegyver megszerzése. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa több szankciócsomagot fogadott el az iszlám köztársasággal szemben, amely vonakodik felhagyni a nagyhatalmak által kifogásolt urándúsítással.
   
"Irán nem mond le urándúsítási jogáról, amelyet az atomsorompó-szerződés is lehetővé tesz számára" – hangsúlyozta az iszlám köztársaság egyik illetékese.
   
Nyugati diplomáciai források szerint a jelenlegi találkozó is e makacsság miatt futhat zátonyra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.