5+1 meg az iszlám köztársaság

Az iráni atomról folytatódtak az egyeztetések Bagdadban

Folytatódtak az iráni atomprogramról szóló egyeztetések csütörtök reggel Bagdadban az iszlám köztársaság és a vele tárgyaló "5+1" országcsoport képviselői között.

2012.05.24 10:33MTI

Irán és az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagállama - az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország és Nagy-Britannia -, valamint Németország képviselői szerdán egész nap intenzív tárgyalásokat folytattak egymással az iraki főváros szigorúan őrzött részén, a zöld zónán belül.

Csütörtök reggel a hatok részéről Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Irán képviseletében pedig Szaíd Dzsalili főtárgyaló félórás megbeszélést folytatott egymással. Ezt követően plenáris ülésen folytatódott az egyezkedés.

Egy iráni vezető szerint azonban a két fél álláspontja továbbra is eltérő egymástól, nincs meg az a közös alap, amelyre támaszkodva eredményt érhetnének el. A nyilatkozó szerint a hatok csoportja nem adott választ az iráni javaslatokra, miközben Irán kifejtette álláspontját a másik fél kezdeményezéseivel kapcsolatban. Elmondta azt is, hogy nem érintették az újabb tárgyalási forduló időpontjának és helyszínének kérdését sem, mert még nem értek el arra szintre, hogy erről megegyezzenek.

A nagyhatalmak elsődleges célja, hogy Irán átlátható módon végezzen urándúsítást, s ily módon meg lehessen bizonyosodni afelől, hogy atomprogramja békés célú, nem atomfegyverre akar szert tenni. Irán fő törekvése, hogy felfüggesszék a vele szemben bevezetett, illetve a még bevezetés előtt álló nyugati szankciókat, amelyek elszigetelik az iszlám köztársaságot, és gazdasági károkat okoznak. A hatok azonban értésre adták: a szankciókat csak akkor függesztik fel, ha jelentős és tényleges haladást érnek el a tárgyalásokon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.