Eddig kerülte a kérdést az amerikai elnök

Obama megengedné a melegházasságokat

Barack Obama amerikai elnök szerdán bejelentette, hogy támogatja az egyneműek házasságkötését.

2012.05.10 07:28MTI

Barack Obama az első hivatalban lévő amerikai elnök, aki nyilvánosan állást foglalt a melegházasságok engedélyezése mellett. Az elnök, aki hosszú ideig kerülte az egyértelmű állásfoglalást ebben a kényes társadalmi kérdésben, az ABC televíziónak adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy ez személyes véleménye, és a szövetségi államoknak önállóan kell dönteniük abban, hogy engedélyezik-e vagy sem a melegházasságokat.

Az elnök korábban csak addig ment el, hogy elégségesnek vélte és támogatta a polgári partneri viszonyt. Másrészt figyelembe vette azt a tényt, hogy nagyon sok ember számára a házasság szó olyan dolgot jelent, amely nagyon erős hagyományokkal és vallásos hittel kapcsolódik össze.

A nagyon személyes hangvételű interjúban Obama beszélt arról, hogy évekig tartó folyamat eredményeként alakult ki ez a véleménye. A témáról sokat beszélt munkatársaival, barátaival, családtagjaival, de még republikánus párti egyetemistákkal is, s közelről látta, amint csapatának homoszexuális tagjai nagyon szoros és monogám kapcsolatban gyermekeket nevelnek.

Elmondta azt is, hogy lányainak vannak olyan barátai, ahol a szülők azonos neműek. Nekik ez természetes, másként kezelni barátaik homoszexuális szüleit értelmetlen dolog számukra, és "őszintén szólva ez megváltoztatja a perspektívát" a melegházasságok körüli vitában - fejtegette Obama, hozzátéve, hogy a republikánus párti fiatalok is "hisznek az egyenlőségben" a homoszexuálisok jogait illetően, noha számos más fontos kérdésben, így a gazdaság- és a külpolitikában nem értenek egyet vele.

Hat hónappal az elnökválasztás előtt Obama veszélyes vizekre evezett. Az amerikai társadalom mélyen megosztott a kérdésben: a legfrissebb felmérés szerint 50 százalék támogatja, 48 százalék pedig ellenzi, hogy egynemű párok házasságot köthessenek.

Politológusok szerint a melegházasságok támogatásának felvállalása Obama oldalára állíthatja a fiatalokat, de eltaszíthatja támogatói közül a konzervatív gondolkodásúakat. Mitt Romney, a valószínűsíthető republikánus elnökjelölt szerdán megerősítette, hogy ellenzi a melegházasságok engedélyezését.

A republikánusok között mérsékeltként számon tartott Romney kijelentette, hogy nem támogatja az azonos neműek házasságát, de még a polgári partneri viszonyt sem engedélyezné, ha az csak nevében különbözik a házasság intézményétől.

Az Egyesült Államokban jelenleg mindössze hat államban és a fővárosban legális, harmincban pedig kifejezetten tiltott az azonos neműek egybekelése. Észak-Karolinában éppen kedden tartottak népszavazást arról, hogy beemeljék-e a tagállami alkotmányba azt a kitételt, miszerint házasságot csakis nő és férfi köthet egymással. A szavazók mintegy 61 százaléka támogatta az alkotmány ilyen értelmű módosítását.

Az utóbbi napokban az Obama-kabinet több tagja, köztük Joe Biden alelnök és Arne Duncan oktatásügyi miniszter, nyilvánosan állást foglalt a melegházasságok mellett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.