Hiába szavazta meg Maryland alsóháza

New Jersey kormányzója áthúzta a melegházasságokat

Maryland törvényhozásának alsóháza pénteken megszavazta az azonos neműek házasságának legalizálását, aminek nyomán ez lehet a nyolcadik amerikai tagállam, amelyben ez a típusú frigy szabaddá válik, New Jersey kormányzója viszont megvétózta saját állama parlamentjének hasonló döntését.

2012.02.18 10:34MTI

A marylandi képviselőház pénteken 71-67 arányban szavazta meg a homoszexuális párok házasságát engedélyező jogszabályt.
   
A demokrata többségű kamara tavaly még elutasította ugyanezt. A törvénytervezetről most a helyi szenátusnak kell voksolnia, amely tavaly már beleegyezett a változásba, s azóta egyetlen szenátor sem jelezte, hogy változtatni kíván álláspontján. A tervezetet az állam demokratapárti kormányzója, Martin O'Malley nyújtotta be, így aligha kétséges, hogy aláírja-e majd a törvényt.
   
Az azonos neműek házasságát ellenző csoportok azonban kilátásba helyezték, hogy a novemberi elnök- és kongresszusi választásokkal egy időben népszavazást kívánnak tartatni a kérdésben.
   
A homoszexuális párok egybekelésének törvényesítését New Jersey szenátusa után csütörtökön az állam közgyűlése (alsóháza) is megszavazta, ám az állam republikánus kormányzója, Chris Christie, a korábbi ígéretének megfelelően, pénteken megvétózta a jogszabály-tervezetet. A demokrata többségű törvényhozás a jelenlegi összetételében 2014 januárjáig próbálkozhat a kormányzói "nem" felülírásával, amihez a helyi törvényhozás mindkét kamarájában kétharmados többségre lenne szükség.
   
Christie, akárcsak a marylandi republikánus és vallási csoportok, népszavazásra bocsátaná a kérdést. Igaz, a Quinnipac Egyetem felmérése szerint a melegházasságok engedélyezése - 2,6 százalékos statisztikai hibahatár mellett - 52 százalékos támogatottságot élvez New Jerseyben. Az államban egyébként legális az azonos nemű párok bejegyzett élettársi viszonya. Az együttélésnek ezt a hivatalos formáját eddig öt államban engedélyezték.
   
Az amerikai államok túlnyomó többsége nem ismeri el sem az azonos neműek bejegyzett élettársi viszonyát, sem a házasságukat. A homoszexuális párok frigyre lépését eddig mindössze hét államban - az északnyugati Washingtonban, New Yorkban, Connecticutban, Massachusettsben, Iowában, New Hampshire-ben és Vermontban, valamint a szövetségi területen fekvő amerikai fővárosban engedélyezték.
   
A tilalmat minden esetben bírósági vagy törvényhozási határozatok oldották fel, a népszavazások rendre a heteroszexuális házasságok kizárólagossága mellett foglalnak állást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.