Megvesztegetés miatt büntetik

Csehország - Lecsukták a kormánypárti Közügyek frakcióvezetőjét

Megvesztegetés miatt másfél évi feltételes szabadságvesztésre ítélte pénteken egy prágai bíróság Vít Bárta parlamenti képviselőt, a kormánykoalícióban részt vevő Közügyek párt frakcióvezetőjét.

2012.04.13 12:23MTI

Jaroslav Skárka képviselő (független, korábban Közügyek), aki pénzt fogadott el Bártától, három évi végrehajtandó szabadságvesztést kapott.
   
A bíróság Bárta büntetésének végrehajtását az érintett büntetlen előéletére hivatkozva 30 hónapra felfüggesztette. Skárkát, aki a bíróság szerint Bárta lejáratásának szándékával kért és fogadott el pénzt, tíz évre a parlamenti képviselői tisztség ellátásától is eltiltotta.
   
Az ügy 2010 őszére, a Petr Necas vezette hárompárti koalíciós kormány első időszakába nyúlik vissza. Bárta akkor miniszter és a Közügyek alelnöke volt, s egy frakcióülésen maga ajánlotta fel, hogy szükség esetén pénzzel is kisegíti kollégáit. Skárka 170 ezer koronát kért és kapott. A bíróság szerint azonban bizonyított, hogy mindezt Skárka azért tette, hogy később lejárassa Bártát. Helyzetét az is megnehezítette, hogy a pénz egy részét elköltötte, s csak azután jelentette az esetet a rendőrségnek. Írás a kölcsönről nem készült, Bárta csak azt kérte, hogy Skárka legyen lojális hozzá. Skárkán kívül Bárta Kristyna Kocí (Közügyek) képviselőt, akkori frakcióvezetőt is megpróbálta megvesztegetni, hogy félmillió korona ellenében támogassa elképzeléseit. Kocí a pénzt átvette, de azonnal a rendőrségre ment, ahol leadta a pénzt, és feljelentést tett Bárta ellen.
   
Miután a botrány nyilvánosságra került, Bárta távozni kényszerült a kormányból, Kocít és Skárkát pedig kizárták a pártból.
   
Az ítélet még nem jogerős, mindkét fél jelezte, hogy megfellebbezi a bírósági döntést. Bárta kezdettől fogva tagadja bűnösségét. Az ügyben emlegetett 670 ezer korona a bírósági döntés szerint az államkasszát gyarapítja.
   
Bárta, aki korábban a Petr Necas vezette kormány közlekedési minisztere is volt, a bírósági döntés nyilvánosságra hozatala előtt újságíróknak azt mondta: amennyiben elítélik, távozik az országos politikából.
  

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.