Többen megsérültek

Összecsapásba torkollott a cigányellenes tiltakozás Belgrádban

Tizennégy ember megsérült vasárnap este a szerb főváros, Belgrád egyik külvárosi negyedében köveket dobáló, romák ottani elhelyezése ellen tiltakozó helyi lakosok és rendőrök összetűzésében.

2012.04.09 11:50MTI

A rendőröket egy lakókonténerekből létesítendő romatelep védelmére vezényelték a főváros Resnik nevű negyedébe, ahova egy  belvárosi részből telepítenének át  ideiglenesen 20, sanyarú körülmények között élő családot. A helybeliek a lakókonténerek elhelyezését próbálták megakadályozni. A hatóságok hétfői közlése szerint 12 rendőr és 2 tüntető megsérült. Az erőszakos megmozdulás mintegy 20 részvevőjét őrizetbe vették. Más források 15 emberről tudnak.
   
Dragan Djilas belgrádi polgármester elítélte a kilengéseket.
   
Szerbiában mintegy 500 ezer cigány él, a lakosság hét százaléka. A fővárosban 2009 óta hét esetben számoltak fel - nem hivatalos eljárásban - erőszakkal cigány telepeket. Sok roma a koszovói háború idején menekült Szerbiába. Szerb szélsőséges csoportok gyakran zaklatnak romákat.
   
Az emberi jogok tiszteletben tartása szempontjából a szerbiai cigányok a legveszélyeztetettebbek. Az őket érő erőszak a védelmüket szolgáló törvények mellőzésére és az igazságügyi rendszer gyengeségére vezethető vissza a francia hírügynökség szerint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.