Göbbels sem csinálta volna jobban?

Megvan Vona Gábor utódja? - Hogyan beszéljünk a cigányokról?

Hatalmas vihart kavart a közszolgálati televízióban nemrég bemutatott a hazai romák helyzetét bemutató dokumentumfilm. A felháborodás hatására a műsort letiltották az MTV-ről. A rendező, a film főszereplője és az ellen petíciót megfogalmazók vezetője közös vitán mondták el véleményüket a műről.

2012.04.04 05:42H. Kovács

A civil kommunikációval foglalkozó X Kommunikációs Központ (XKK) meghívására először ültek le egymással az elmúlt időszak legélesebb romaügyi vitájának szereplői: Forgács István, akiről Pesty László filmet forgatott, és Setét Jenő, aki petíciót kezdeményezett a film ellen. A média szerepéről, feladatáról szóló vitán részt vett Pesty László filmkészítő és Kovács Éva szociológus. A disputa a "Hogyan beszéljünk a cigányokról?" címet kapta. A disputát többször hangos bekiabálás és ordibálás akasztotta meg, a hallgatóság zömét roma származásúak alkották.

Kik, miért nem nyilatkoztak?

Nem bántam meg a filmet, egy állóvizet felkavarni ugyanis mindig jó - adta meg az alaphangot a vitának Pesty László rendező, aki a film egyoldalúságáról szólva arra hívta fel a figyelmet, az általuk megkeresett roma értelmiségiek egy kivétellel elzárkóztak az interjútól, vagy az utolsó pillanatban lemondták. Pesty elismerte, hiba volt, hogy mindezt nem kommunikálta a filmen belül, ezért bár kétoldalúságra törekedtek, a látszat mégsem ezt mutatta. Véleménye szerint azonban a filmje abból a szempontból mindenképpen siker, hogy ebben a témában végre elindult a párbeszéd, és sikerült meggyőznie több embert is arról, érdemes nyilatkoznia. Mint mondta, szükség van a folytatásra, melyet májusban szeretnének az MTV műsorára tűzni.

Setét Jenő szerint egy ilyen jelentőségű filmet alaposabban és sokoldalúbban kellett volna körbejárni. Véleménye szerint a mű emberi méltóságában sértette meg a roma közösséget, és miután az aláírásgyűjtést találták a legbékésebb formájának a tiltakozásnak, emellett döntöttek. Soha, semmilyen körülmények között nem kívánok egy képernyőn szerepelni egy vajdával - adott magyarázatot Setét az interjú-megkereséstől való elzárkózásra. Kijelentését hatalmas taps fogadta. Mint mondta, nem feltétlenül érzi magát autentikusnak a témában, ráadásul szerinte maradt még 599.997 másik roma, akit megkereshettek volna ebben az ügyben.

Mitől volt cigányellenes?

Kovács Éva szociológus szerint a film problematikáját az jelenti, hogy ebben a témában más filmet sosem mutattak még be a közszolgálati televízióban. Ráadásul - folytatta, - a dokumentumfilmben szereplő Forgács István nézetei radikálisak, előítéleteket kíván bemutatni, és ehhez keres példákat. "Szomorú propaganda film lett belőle" - jegyezte meg.

Setét Jenő a film tartalmát és üzenetét találta cigányellenesnek. Mint mondta, hat év óta (Olaszliszka - a szerk.) ugyanazt a kánon hallják a cigánybűnözésről, és más nemzetiségről soha nem látott hasonlóan egyoldalúan készített filmet. Hozzátette ugyanakkor, esze ágában sincsen azt állítani, hogy Pesty rasszista lenne.

Forgács István romaügyi szakértő szerint éppen egy ilyen őszinte beszéd mozdíthatja ki a romákat jelenlegi helyzetükből. Állítása szerint száz számra kapott pozitív véleményeket a filmmel kapcsolatosan, amelyek éppen a szókimondását dicsérik. Pesty László a vitában felmerült vádakat - mely szerint a filmes eszközöket is saját céljaira és egyoldalúan használta - visszautasította.

Mi is az a sajtószabadság?

Kőszegi Éva szociológus szerint nem sérti a sajtószabadságot az a petíció, melynek hatására betiltották a film megismétlését a közszolgálati televízióban. A műsor ugyanis továbbra is megtalálható a neten – érvelt. Mint folytatta, azzal, hogy kimondanak egy problémát, még nem oldják meg, csak az erőszak fog nőni. A szociológus hozzátette azt is, Olaszliszka óta a média kizárólag csak a bűnözői aspektusából közelíti meg a cigányságot.

Forgács István szerint politikai oldaltól függetlenül a magyar társadalom 60-70 százaléka a Jobbik cigányvéleményét képviseli. Elfogyott velük szemben a bizalom, éppen ezért őszinte beszédre van szükség – mondta, kiemelve: a párbeszéd mellett végre értelmes intézkedéseket kellene hozni. Kitért arra is, a cigányság munkanélküliségi rátája egyre több település gazdaságosságát veszélyezteti. Setét János szerint a cigányok akarnak dolgozni, csak nem kapnak munkát, mert letagadják előlük.

A közönség soraiból bekiabálók többsége szerint Forgács egy áruló, mert nem a cigányok érdekeit képviseli. A közönség soraiból felszólalók közül Radics Béla göbbelsi propagandafilmnek, pszichothrillernek nevezte Pesty filmjét, melynek célja a bűnbakképzés, az ellenségkép megteremtése. Radics szerint Forgács István retorikájával Vona Gábor helyére pályázik. Osztolykán Ágnes LMP-s országgyűlési képviselő szerint rasszista sztereotípiák erősítése játszik szerepet abban, hogy ő mellette ülő jobbikosoktól azt kapja, hogy „nem számít magyarnak”.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.