Behatoltak a páncélosok

Szíria - Folyatódott Homsz ostroma

Ellenzéki aktivisták jelentették: a Bassár el-Aszad elnökhöz hű szíriai hadsereg páncélozott alakulatai szerdán folytatták behatolásukat az ország középső részén lévő Homsz városba, rakéta- és aknavető-támadásokkal próbálták felszámolni a felkelők ellenállását.

2012.02.08 09:38MTI

A harckocsik bevonultak a város Insaat nevű negyedébe, ami által közelebb kerültek az ellenzéki erők bázisához, Báb Amro negyedhez. A hadsereg ez utóbbi negyedet lőtte eddig a leghevesebben, és itt okozta legalább száz lakos halálát az utóbbi két napban - közölte egy aktivista Homszból műholdas telefonon a Reutersszal. Homsz sok részén el vannak vágva a távközlési vonalak, így nehéz általános képet adni a helyzetről - tette hozzá.
   
A szíriai állami hírügynökség jelentette, hogy "fegyveres terrorista csoportok" megtámadtak rendőrségi ellenőrzőpontokat Homszban, és aknavetőkkel támadták a várost. Három akna állítólag eltalálta a homszi olajfinomítót, a két szíriai finomító egyikét. A hírügynökség nem közölte, hogy mekkora kár keletkezett a létesítményben.
   
Az előző nap járt a fővárosban az orosz külügyminiszter, és ígéretet kapott a szíriai elnöktől arra, hogy Damaszkusz véget vet a hónapok óta tartó vérontásnak. Eközben nyugati és arab államok újabb lépéseket tettek a szíriai rezsim nemzetközi elszigetelésére.
   
Aktivisták szerdai jelentései szerint harckocsik lőtték az előző nap a Damaszkusztól 30 kilométerrel északnyugatra lévő, 20 ezer lakosú Zabadani várost is, és két lakos halálát okozták. Így az utóbbi két napban összesen 10 ember halt meg Zabadaniban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.