85 ezer fertőzött

Súlyos kolerajárvány tombol Afrikában

Eddig soha nem tapasztalt méreteket öltött Közép-és Nyugat-Afrika bizonyos régióiban a kolerajárvány: csak idén eddig közel 2500-an haltak meg a kór miatt, és 85 ezerre becsülhető a fertőzöttek száma - hívta fel a figyelmet az UNICEF.

2011.10.12 13:47MTI

Az ENSZ gyermekalapjának kedden Genfben ismertetett jelentése szerint "elfogadhatatlanul magas" szintre emelkedett a régióban a fertőző betegségben szenvedők halálozási aránya, ezért a szervezet a helyi kormányoktól a kór megelőzését célzó erőfeszítések azonnali növelését sürgette.

A kolera a fekete kontinens mintegy húsz országában szedi áldozatait, az esetek 90 százalékát azonban mindössze öt országban - Kamerunban, Csádban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Ghánában és Nigériában - regisztrálták.

A járvány által leginkább érintett államok közül Csádban soha nem volt még ilyen rossz a helyzet, Kamerunban pedig tízből kilenc körzetben terjed a kór. Az UNICEF attól tart, hogy hamarosan Közép-Afrika parti területeit is eléri a járvány, mivel ott az év végéig a megszokottnál több csapadékra számítanak, és a meleg, esős időjárás kedvez a betegség terjedésének.

Segélyszervezetek arra hívták fel a figyelmet, hogy a baktérium által okozott betegség megfelelő kezeléssel gyógyítható, s hogy a halálozási arány ennél a kórnál kevesebb mint 1 százalék. A kolera gyors terjedése elsősorban a nem megfelelő higiéniai körülményeknek tulajdonítható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.