Több ezer áldozata van a betegségnek

Az ENSZ vitte Haitira a kolerajárványt?

Járványügyi szakértők és orvosok egy csoportja tanulmányukban azt állítják: a bizonyítékok határozottan azt mutatják, hogy ENSZ-békefenntartók hurcolták be Haitira a kolerajárványt, amelynek több ezer áldozata van már.

2011.06.30 10:56MTI

A jelentés a legerősebb érv arra, hogy a szigetországba 2010 októberében a Mirebalais városhoz közeli támaszpontra érkezett nepáli ENSZ-békefenntartók hurcolták be a kolerát, amely ezt követően elterjedt Artibonite régióban és másutt a rendkívül szegény karib-tengeri államban.
   
A kolerabaktérium által előidézett, rendkívül fertőző betegség nagyon erős hasmenést okoz, ami megfelelő kezelés hiányában néhány órán belül akár halálhoz is vezethet. Kezdeti stádiumában könnyen kezelhető: a kiszáradt betegeket rehidratáló folyadékkal kell megitatni. A szigorú higiéniai intézkedések és a tiszta ivóvíz biztosítása a legjobb módszer arra, hogy megfékezzék a járvány terjedését.
   
A haiti kormány szerint a járványnak már több mint 5 500 halálos áldozata van, és több mint 363 ezren fertőződtek meg a kórban, amióta azt tavaly októberben észlelték. 
   
Az amerikai járványügyi hivatal lapjának júliusi számában megjelent írás szerint a vizsgálatok erősen abba az irányba mutatnak, hogy a járvány az Artibonite folyón és egyik mellékfolyóján terjedt el, a nepáliak táborától lefelé.

A cikk szerint pontos összefüggés van időben és térben a nepáli zászlóaljnak egy kolerajárványos dél-ázsiai területről való érkezése és a Haiti középső részén, a Meille folyón néhány nappal később megjelent első megbetegedések között.
   
Az ENSZ-misszió egyik szóvivője, Sylvie Van Den Wildenberg nem kommentálta a tanulmányt, csupán egy olyan jelentésre utalt, amely az amerikai járványügyi hivatal lapjában korábban megjelent, és a világszervezet által kijelölt bizottság idén májusban adta ki.

Ebben azt állapították meg, hogy a kolerajárványt Haitin egy emberi úton Dél-Ázsiából behurcolt baktériumtörzs okozta, amely megfertőzte a Meille folyót ott, ahol a nepáli békefenntartók tábora is található.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.