Peking és Manila enyhíti a feszültséget

A békesség hullámai a Dél-kínai-tengeren

A Hszinhua hírügynökség a kínai és a Fülöp-szigeteki külügyminiszter találkozója után kiadott pénteki hírében azt állítja: Kína és a Fülöp-szigetek egyetért a béke és a stabilitás védelmében a Dél-kínai-tengeren.

2011.07.08 19:23MTI

A két fél ígértet tett arra, hogy közös erőfeszítésekkel törekszik a Dél-kínai-tenger szigeteivel kapcsolatos vitájuk rendezésére. Ennek alapjául a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) és Kína által 2002-ben elfogadott nyilatkozatban foglaltakat tekintik.
   
"Ázsia fejlődő országaiként Kínának és a Fülöp-szigeteknek közös küldetése gazdaságának fejlesztése és népe életkörülményeinek a javítása - hangoztatta még a jelentés szerint Jang Csie-cse (Yang Jiechi), amikor találkozott Albert del Rosarióval.
   
A kínai hírügynökségi beszámoló del Rosariótól mindössze annyit idéz, hogy a Fülöp-szigetek kész Kínával javítani a kétoldalú kapcsolatokat a kölcsönös bizalom és a viszonosság szem előtt tartásával.
   
Kína és Fülöp-szigetek között az elmúlt hetekben feszültté vált a viszony, mert Manila nehezményezte, hogy kínaiak a Dél-kínai-tengeren a vitatott hovatartozású térségben akadályozták Fülöp-szigeteki halászok tevékenységét.

Manila rendkívül hevesen reagált Kína hangsúlyosabb jelenlétére e régióban, melynek szigeteit több más ország is sajátjának tekinti. Az ország elnöke többször is kijelentette, hogy nem fognak engedni a jogaikból, csak azért, mert gyengébbek.
   
A Fülöp-szigetek támogatást kért Washingtontól is, amire az Egyesült Államok kijelentette: továbbra is stratégiai szövetségesének tekinti. A két ország június végén egy - már előre tervezett - 11 napos tengerészeti hadgyakorlatba kezdett, amit a kínai külügyi szóvivő úgy kommentált: Peking reméli, hogy "az érintett országok több olyan dolgot tesznek, ami elősegíti a térségi stabilitást".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.