Politikai megoldást sürgetnek

Kína nagyon drukkol a líbiai békéért

A kínai média jelentette: a líbiai felkelők központjába, Bengáziba látogatott a kínai külügyminisztérium főosztályvezetői szintű vezetője, és sürgette a válság politikai megoldását.

2011.07.07 08:05MTI

Az észak-afrikai és nyugat-ázsiai térségért felelős Csen Hsziao-tung (Chen Xiaodong) kifejezte országa súlyos aggodalmát amiatt, hogy már négy hónapja tart a líbiai válság, és ez "súlyos szenvedést okoz a líbiai embereknek, növeli a zűrzavart a régióban". Csen hangoztatta, hogy a jelen helyzet nem tarthat tovább, és mielőbb politikai megoldást kell találni rá.
   
Megerősítette, hogy Kína azonnali tűzszünetre szólítja fel a szembenállókat, és valódi párbeszédet sürget, továbbá támogatja a nemzetközi közösség, ezen belül az Afrikai Unió közvetítési javaslatainak figyelembe vételét.
   
Csen a korábbi pekingi megnyilatkozások szellemében közölte: Kína nagy jelentőséget tulajdonít a felkelők szervezetének, az Átmeneti Nemzeti Tanácsnak (ÁNT) a helyzet rendezésében, és "fontos tárgyalópartnernek" tartja.
   
A politikus a kínai hírügynökség beszámolója szerint találkozott az ÁNT tagjaival, köztük Ali el-Esszávival, aki a végrehajtó bizottság helyettes vezetője, Líbia volt indiai nagykövete.
   
Június végén Pekingben járt Mahmúd Dzsibril, az ÁNT végrehajtó bizottságának elnöke, akit fogadott Jang Csie-cse (Yang Jiechi) kínai külügyminiszter is.
   
Korábban Peking már katari és egyiptomi diplomatái révén Dohában, illetve Bengáziban kapcsolatba lépett az ÁNT egy másik vezetőjével, Musztafa Abdel-Dzsalíllal.
   
Kínának jelentős üzleti érdekeltségei vannak Líbiában, így az ellenzék központjában, Bengáziban is. Peking a válság kitörésekor mintegy 35 ezer állampolgárát evakuálta az országból, s lapjelentések szerint az érintett 13 kínai állami cég vesztesége 20 milliárd dollár körül van. Kína teljes olajimportjának mintegy 3 százaléka származik az észak-afrikai országból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.