"Egy mindenki előtt nyitott Tunézia"

Tunéziának nem kell dzsihad: tüntetések a radikális iszlám ellen

Több mint ezren tüntettek csütörtökön Tuniszban a szélsőségesség, a radikális iszlám és a vallási erőszak terjedése ellen, "egy mindenki előtt nyitott Tunéziát" követelve.

2011.07.08 07:15MTI

A világi politikai pártok és egyesületek, valamint emberjogi csoportok felhívására és részvételével tartott demonstráción a résztvevők olyan feliratú transzparenseket emeltek magasba, mint "A szabad és független Tunéziáért", "A felvilágosult Tunéziáért", "Vallásszabadság, gondolatszabadság" vagy éppen "A haladó államért".

"Ez egy polgári kezdeményezés, amely azt akarja megmutatni, hogy Tunézia mindenkié. Jelenleg olyan nyugtalanító jelenségeknek vagyunk szemtanúi, amelyeknek minél előbb el kell tűnniük" - jelentette ki Ahmed Brahim, a Megújulási Mozgalom nevű baloldali párt vezetője. Ezzel arra utalt, csakúgy mint a tüntetés többi résztvevője, hogy június 26-án szalafista szélsőségesek Tuniszban megtámadtak egy mozit, hogy megakadályozzák a politikai iszlám nyílt bírálójaként ismert tunéziai-francia filmrendező, Nadia el-Fani No God, No Master című alkotásának bemutatását. Hat hónappal Zin el-Abidin ben Ali elnök uralmának megdöntése után növekszik a feszültség az iszlamisták és a liberálisok között.

Tunézia az arab szekularizmus fellegvára volt a népfelkelés előtt, és sokan akarják azt, hogy az állam és a vallás szétválasztása továbbra is maradjon fent.

Sok tunéziai nyugtalan amiatt, hogy egyre inkább teret nyer az iszlamista Újjászületés Párt (Ennahda), amelyet "kettős beszéddel" vádolnak.

A Rasid Gannúsi vezette Ennahda az arab világ egyik leghaladóbb szellemiségű iszlám csoportja, amelyet az előző rendszerben betiltottak és tagjait üldözték. Tevékenységét március 1-jén engedélyezték ismét, és a közvélemény-kutatások szerint az októberre tervezett parlamenti választások egyik nagy esélyese.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.