Neveket és címeket is megadnak

Kiskorúak képeivel kufárkodik egy pedofil honlap

Az utóbbi hetekben több szülői bejelentés érkezett, hogy kiskorú gyermekük közösségi portálról önkényesen átvett képei, továbbá nevük és lakóhelyük pedofil tárgyú szövegkörnyezetben jelennek meg a pedomaci.hu honlapon.

2010.11.05 18:19ma.hu

A Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) 2005 óta a gyermekek biztonságos internethasználata érdekében, a jogsértő tartalmak eltávolítására bejelentő szolgálatot üzemeltet az internethotline.hu honlapon.

A MATISZ jogi szakértői megállapították, hogy a pedomaci.hu-n megjelenő tartalom megvalósítja a kiskorúak interneten keresztüli szexuális zaklatását, a kiskorúak nevének, lakóhelyének és képmásának pedofil szövegkörnyezetben való együttes megjelenítésével.

A kiskorúak személyi adatainak jogosulatlan átvétele haszonszerzési célból (a honlapon található reklámok hatékonyságának növelése érdekében) kerültek felhasználásra.

A sértettek képviselőinek képek levételére vonatkozó kéréseit a honlap szerkesztője nem teljesítette, így a közösségi oldalalakról történő letiltás után is szándékosan biztosítja a zaklatás fenntarthatóságát.

A MATISZ bejelentésére - a fenti indoklás alapján – az Internet Szolgáltatók Tanácsa felfüggesztette a pedomaci.hu domain használatát, azonban a honlap szerkesztői külföldön bejegyzett más domain név alatt továbbra is megjelentetik a jogsértő képeket.

A MATISZ felhívja a sértettek képviselőinek figyelmét, hogy a külföldi domain név ellenére van mód a jogellenes képek eltávolíttatására, melynek módszere a MATISZ honlapján a „Képek eltávolítása a képgépről” című hírben található.

A pedomaci.hu honlapon az alábbi jogszabályok megsértése valósul meg:

1. Btk. 177/A. § (1) Aki a személyes adatok védelméről vagy kezeléséről szóló törvényi rendelkezések megszegésével jogtalan haszonszerzési célból vagy jelentős érdeksérelmet okozva - a) jogosulatlanul vagy a céltól eltérően személyes adatot kezel - vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

2. Btk. 329/A. § (1) Aki másnak a szerzői jogról szóló törvény alapján fennálló szerzői vagy ahhoz kapcsolódó jogát haszonszerzés végett, vagy vagyoni hátrányt okozva megsérti, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

3. Btk. 176/A. § (1) Aki abból a célból, hogy mást megfélemlítsen, vagy más magánéletébe, illetőleg mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozzon, rendszeresen vagy tartósan mást háborgat, így különösen mással, annak akarata ellenére telekommunikációs eszköz útján vagy személyesen rendszeresen kapcsolatot teremteni törekszik, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

4. Btk. 19. § Elkövetők a tettes, a közvetett tettes és a társtettes (tettesek), valamint a felbujtó és a bűnsegéd (részesek). 21. § (3) A részesekre is a tettesekre megállapított büntetési tételt kell alkalmazni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.