Nem vár rá halálbüntetés

Menekülti státuszt kért nálunk a pedofil nyelvtanár

Menekülti státuszért folyamodott a hazájában pedofíliával megvádolt, Magyarországon nyelvtanárként dolgozott, a közelmúltban elfogott amerikai férfi. Az eljárás végéig biztosan nem viszik haza az amerikai hatóságok - értesült a HavariaPress.

2010.05.28 12:43HavariaPress

Évek óta kereste már John Dennis Clarkot az Interpolon keresztül az FBI, mikor április közepén, egy bejelentés után elfogták a magyar rendőrök Budapesten.

A nyelvtanárként dolgozó, a hatóságok elől bujkáló 56 éves férfit a bejelentést követő megfigyelés során, az Akácfa utcában fogták el. Igazoltatásakor csak útlevelének fényképes másolatát tudta átadni a rendőröknek, de az alapján is sikerült azonosítani az FBI által, a száz legkeresettebb bűnöző között körözött férfit.

A gyanúsítottat a BRFK-n őrizetbe vették, és még a mai napon átadják az Országos Rendőr-főkapitányság Interpol irodájának, a kiadatás lefolytatása végett. Az amerikai hatóság emberei a héten jöttek el a férfiért, akit azonban egyelőre nem vihettek magukkal. Clark ugyanis menekültügyi kérelmet nyújtott be, s annak elbírálásáig, akár további két hónapig, biztosan Magyarországon marad.

Gyakorlatilag semmi esélye nincs azonban annak, hogy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal kedvező döntést hoz ügyében.

Az Egyesült Államok ugyanis köztudottan szabad, demokratikus ország, üldöztetés nem érhet oktalanul ott senkit. Ha az általa elkövetett bűncselekményekért halálbüntetés várna hazájában rá, elméletileg lenne lehetőség menekültként elismerni a férfit, de tettéért csupán hosszú börtönbüntetésre számíthat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.