A pedofilbotrányok maradhatnak?

A pápa szerint az abortusz és a homoszexualitás a legalattomosabb veszélyek közé tartozik

A pápa egy csütörtöki beszédében hangot adott annak a véleményének, hogy az abortusz és az azonos neműek házassága a "legalattomosabb és legveszélyesebb" fenyegetések között van a mai világban.

2010.05.14 09:03MTI

XVI. Benedek a portugáliai Fátima zarándokhelyen beszélt a kérdésről a szabadtéri mise után, amelyen mintegy 500 ezren vettek részt. A Santísima Trinidad templomban, katolikus társadalmi szervezetek képviselői számára tartott beszédét több esetben is taps szakította félbe.

A katolikus egyházfő elismeréssel illette ezeket a szervezeteket azért a küzdelmükért, amellyel az életet és a családot védik.

"A javaslatok, melyek arra irányulnak, hogy védjék az elsődleges és lényeges értékeket: az életet a fogantatástól kezdve, és a férfi és nő felbonthatatlan házasságára alapozott családot, segítenek válaszolni a legalattomosabb és legveszélyesebb fenyegetések egynémelyikére, amelyek ma szemben állnak a közjóval
" - mondta a vatikáni szóhasználattal utalva az abortuszra és a homoszexualitásra.

A beszéd egy másik részében is visszatért a témára, amikor "legmélyebb elismerését" fejezte ki "az abortuszhoz vezető társadalmi, gazdasági és kulturális mechanizmus ellen fellépő lelkészi és társadalmi" kezdeményezésekért.

A pápa kiemelte e szervezeteknek a szegények, betegek, börtönlakók, hajléktalanok, magukra hagyott személyek, munkanélküliek, bevándorlók és más elesettek érdekében végzett munkáját, de azt is hangsúlyozta, hogy "az egyház nem képes ugyan gyakorlati megoldást ajánlani minden gondra, de kész segíteni és felajánlani a megváltás eszközeit mindenkinek".

XVI. Benedek a beszédében bírálta "az uralkodó kultúrát", amely az erősebb törvényén alapul, s könnyű és vonzó ajándékokat ígér. A kegyhely felkeresése a katolikus egyházfő négynapos portugáliai látogatásának a csúcspontja.

Este még találkozik a portugál püspöki kar tagjaival, pénteken pedig misét mond Portóban, majd visszatér a Vatikánba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.