Bűnügy

Banki adatokkal csaló banda magyarországi call centerét számolta fel a rendőrség

A csalók telefonon hívtak fel embereket magukat banki ügyintézőnek kiadva.

2024.03.21 16:32MTI

Első alkalommal sikerült felszámolnia a rendőrségnek egy banki adatokkal csalásokat elkövető társaság magyarországi call centerét - hangzott el a rendőrség csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A csalók telefonon hívtak fel embereket magukat banki ügyintézőnek kiadva. Azt akarták elérni, hogy a sértettek egy szoftvert telepítsenek telefonukra, amelynek révén ők hozzáférést szereznek banki számláikhoz, hogy onnan a pénzt maguknak átutalják - mondta el a Pécsi Rendőrkapitányság alosztályvezetője.

Mészáros Bence közölte: a napokban öt helyszínen tartottak kutatást, és három embert vettek őrizetbe, akiket letartóztatott a bíróság.

A március elején megkezdett akcióban a nyomozók egy szolnoki házban találták meg az átjátszóállomást, a csalókat segítő szervert. A rendszer képes fiktív hívószámokat generálni, illetve elrejteni azt, hogy a csalók honnan keresik áldozataikat - mondta el.

A szálak elvezettek egy másik szolnoki ingatlanba, ahol hasonló berendezéseket találtak. A csúcstechnikájú eszközöket egy ukrán állampolgárságú informatikus mérnök állította össze - tette hozzá.

A rendőrök őrizetbe vették őt, és kutatás tartottak budapesti lakásában, ahol hasonló eszközökre bukkantak. Az összegyűjtött adatok visszavezették a vizsgálatot Szolnokra, ahol egy irodában további berendezéseket találtak, majd egy város melletti ingatlanban újabb átjátszóra bukkantak. A mérnökön kívül egy ukrán és egy ukrán-magyar állampolgárságú embert vettek őrizetbe - közölte.

A gyanúsítottak a megszerzett pénz jelentős részét kriptovalutára váltották, ezért a sértetteknek kicsi az esélyük arra, hogy a káruk megtérüljön - közölte Mészáros Bence.

Töreki Sándor, az országos rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese emlékeztetett, hogy a közelmúltban hozták létre a Kiber 300 nevű hálózatot, amelyben háromszáz nyomozó vesz részt.

Ők adnak szakmai keretet a kiberbűnözők elleni Mátrix projektnek, illetve koordinálják a feladatokat. Elkészült a Mátrix 2.0 verzió, és kiemelt nyomozócsoportot hoztak létre, amely kifejezetten a külföldi elkövetői körökre, főképp a szervezőkre és irányítókra összpontosít - közölte.

Töreki Sándor felhívta a figyelmet a megelőzés fontosságára.

Ennek része a Kiberpajzs program, amely segít eligazodni az egyre inkább terjedő csalási kísérletek típusai között, illetve abban, hogy miképp lehet elkerülni az áldozattá válást. Hasonlóan fontos a rendőrök folyamatos továbbképzése is - tette hozzá.

A tábornok közölte: országos szinten a hasonló bűncselekményeknek 531 gyanúsítottja van, a sértettek száma pedig meghaladja a 14 ezret. Csaknem nyolcezer esetében még tart a vizsgálat - mondta Töreki Sándor.

Eddig negyvenhat olyan ember ellen indult eljárás, aki a gyanú szerint a csalókat irányította. Nyolcvanhárom szervezőt és 154 strómant tartanak nyilván, 59-en jelenleg is letartóztatásban vannak - mondta.

Veszelka Mihály, a Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársa közölte: operatív eszközökkel, szakértőkkel támogatták a felderítést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.