Egyre kevesebb gondot okoz az időjárás

A viharkárok felszámolásán dolgoznak országszerte

Alábbhagyott péntekre a viharos szél, egyre kevesebb gondot okoz az időjárás, így országszerte a károk felszámolásán dolgoznak a szakemberek.

2014.05.16 13:23MTI
freedigitalphotos.net/dan

A Balatonnál már nincs szükség megerősített védelemre, a dél-balatoni vasútvonalon csak Siófok és Fonyód között járnak autóbuszok, és ötezerre csökkent az áramkimaradás által érintett fogyasztóhelyek száma.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője péntek reggel az MTI-nek elmondta: az országon szerda délután óta átvonuló vihar kezdete óta több mint 1800 esetben kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak, jellemzően a viharos erejű szél által kidöntött fák, leszakadt vezetékek, közúti, vasúti forgalmi akadály miatt.

Emellett csaknem 200 lakóépületet és mintegy 60 közintézményt rongált meg a szél. Az erős szél keltette hullámok miatt "kilépett medréből" a Balaton, emiatt csütörtökön meg kellett erősíteni a védekezést Siófokon, Zamárdiban, Balatonlellén, Balatonbogláron, Fonyódon, Balatonfenyvesen és Balatonmáriafürdőn.

Éjszaka, ahol lehetett, ott a felgyülemlett vizet visszajuttatták a tómederbe, reggel már nem volt szükség megerősített védekezésre. Mintegy 750 ingatlant veszélyeztetett a víz, csaknem 11 ezer homokzsákot építettek be.

A szóvivő elmondta, Tiszavasváriban az iskola a megrongálódott kéménye miatt még mindig veszélyes, Tornanádaskán pedig 26 lakóépületbe az életveszélyessé vált tetőszerkezet miatt továbbra sem költözhetnek vissza a lakók.

Hajdu Márton közlése szerint csütörtök este még 20 ezer fogyasztóhelyen szünetelt az áramszolgáltatás országszerte, ez a szám péntek hajnalra ötezerre csökkent, bár kisebb zavarok továbbra is előfordulhatnak az ország nyugati felén.

A dél-balatoni vasútvonalon péntek reggeltől Siófok és Fonyód között pótlóbuszok közlekednek, a Budapest-Siófok és a Fonyód-Nagykanizsa-Gyékényes szakaszon viszont már helyreállt a vonatközlekedés.

Délelőtt a Békés megyei Mezőhegyesen a vasúti sínekre, egy vonat elé dőlt egy fa. A tűzoltók a sár miatt nem tudták megközelíteni a helyszínt, ezért munkagéppel szállították be őket. A vasúti forgalom a fa eltávolításának ideje alatt, 40 percig szünetelt.

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a megyében a vihar kezdete óta a legtöbbször a megyeszékhelyen és a Balaton térségében volt szükség beavatkozásra, 224 esetben útra dőlt fák eltávolításához riasztották a tűzoltókat.

A vihar 38 lakóházban tett kárt - fa dőlt az épületekre, illetve az erős szél megbontotta a tetőket -, 11 esetben vasúti sínekre dőlt fa, nyolcszor pedig felsővezetékeket leszakító ágak eltávolítása adott munkát a tűzoltóknak.

Hét településen csaknem 800 fogyasztót érintett az áramkimaradás, de délelőtt több mint 600 fogyasztó számára már helyreállították a szolgáltatást. Balatonbogláron a közlekedők biztonságát veszélyeztető platánfák miatt csütörtökön lezárták a 7-es főutat egy szakaszon, a zárás továbbra is érvényben van.

Zala megyében csütörtökön csaknem 200 helyszínen volt szükség a megyei tűzoltók munkájára, a legtöbb esetben kifordult vagy megdőlt fákat kellett eltávolítaniuk. A szél több épület tetőszerkezetét is megbontotta, köztük benzinkút, áruház is volt, de Letenyén egy családi ház homlokzati tűzfala is kidőlt.

A vezetékeket leszakító fák és faágak miatt több településen áramkimaradások is voltak, péntek reggel mintegy 1300 fogyasztónál nem volt áram. Még csütörtökön egy melléképület tetejét döntötte a 75-ös útra a szélvihar, emiatt péntek délelőtt ismét lezárták az utat Pölöske és a baki tető között.

Vas megyében az árvízi és a belvízi helyzet miatt lezárták a Sótony és Ikervár közötti 2,2 kilométeres útszakaszt. Emellett továbbra is teljes útzár van érvényben Molnaszecsőd és Döröske, valamint Vasegerszeg és Nagygeresd között.

Útszűkület lassíthatja a közlekedést továbbá Kondorfa és Csörötnek, Pinkamindszent és az országhatár, Vasszentmihály és Csörötnek között. A Csongrád megyei tűzoltóknak is leginkább járdákra, úttestekre dőlt fák, leszakadt ágak miatt kellett segítséget nyújtaniuk.

Három esetben kellett árokba csúszott autót menteni, az egyik helyszínen, Sándorfalván ketten könnyebben megsérültek. Péntek hajnalban mindenhol visszavonta a viharos szél miatti másodfokú riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Ugyanakkor az ország nyugati és északi részén sok csapadékra figyelmeztetnek, nyugaton emellett még óránkénti 70 kilométeresnél erősebb széllökések is várhatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.