Személyes adaokat továbbíthatott az "Alma"

Kaliforniai iPhone-os perli az Apple-t

Személyes adatok továbbadása miatt nyújtott be keresetet az Apple elektronikai konszern ellen egy iPhone-tulajdonos Kaliforniában.

2010.12.30 18:51MTI

Jonathan Lalo kártérítést követel a gyártótól, és amennyiben a bíróság igazat ad neki, az Apple vállalat milliónyi iPhone- és iPad-készülékbirtokossal találhatja szemben magát a bíróságok előtt.

Lalo szerdán benyújtott keresetében sötét képet festett arról, hogyan viszonyul az Apple az adatvédelemhez.

Állítása szerint marketingcégek minden olyan iPhone-birtokost nyomon tudnak követni, aki letöltött már valamiféle alkalmazást készülékére. Ezek révén a cégek részlegesen hozzáférnek személyes adatokhoz, így a felhasználó koráról, neméről, családi állapotáról vagy éppen keresetéről szóló információkhoz.

Mindezt az iPhone- és iPad-készülékek sajátjaként ismert felismerő, a Unique Device Identifier (UDID) nevű fejlesztés teszi lehetővé. Lalo szerint ezt meg kellene változtatni, vagy blokkolni, netán törölni kellene.

Az Apple egyelőre nem kommentálta a kereset hírét.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.