Túl drága az eredeti - kalózverzióval játszodtak

A Microsoft letiltással bünteti a potyázókat

A Microsoft végleg letiltotta azon Xbox 360 felhasználók Live-hozzáférését, akik a Forza Motorsport 3 és a Borderlands kalózverzióival játszottak.

2009.10.20 14:23MTI

A bolti megjelenés előtt letöltött, illegális verziókat használó játékosokat internetes hálózati azonosítójuk alapján azonosították és kitiltották a Live-szolgáltatásból. A "potyázó" játékosok körében ismert módszer, hogy a kalózverziókat fájlcserélő oldalakon keresztül keresik meg és üres DVD lemezre írják ki, majd olyan Xbox 360 konzolgépeken futtatják, amelyekben egy - a kalózok által készített - speciális chip található.

Amennyiben a Microsoft az Xbox 360 internetes szolgáltatása, a Live hálózatán keresztül felfedezi, hogy valaki nem eredeti szoftverrel játszik, akkor az illető felkerül egy listára, majd előbb vagy utóbb - gyakran egy külön "razzia" keretében - letiltják a Live-ról. A már régebben boltba került játékok esetében a redmondi cég általában kevésbé szigorú, amikor azonban egy friss, még nem kapható címről van szó, akkor azonnal kemény lépéseket foganatosít. Pontosan ez történt a Microsoft által kiadott Forza Motorsport 3 autóverseny és a Gearbox-féle Borderlands akciójáték esetében is.

A játékokból a kalózok nem végleges verziókat szereztek, feltörték, majd fájlcserélő oldalakra feltöltötték azokat. Stephen Toulouse, az Xbox Live igazgatója arról írt egy twitteres kommentárjában, hogy nem nehéz rájönni, ha valaki egy kiadás előtti játékkal játszik Live-on, miközben a Microsoft tisztában van vele, hogy még nem is lehetne nála. Sokan attól tartanak, hogy még akkor is megbüntetik őket, ha olyan legális verzióval játszanak, amelyhez valamilyen úton-módon (például bizonyos országokban speciális előrendeléssel) a hivatalos megjelenési dátum előtt jutottak hozzá.

Toulouse azonban ezeket a felhasználókat megnyugtatta: "általában annak nem kell félnie, akinek bolti számlája van, mert mi az illegális verziókra vadászunk".

A Microsoft magyar képviselete beszámolt az MTI-nek arról, hogy mire számíthat az a játékos, akit tetten érnek a Forza 3, illetve Borderlands illegális verzióival a gépén. Sokan attól félnek ugyanis, hogy az Xbox 360-as konzolt is tönkreteszi a Microsoft egy ilyen retorzió alkalmával. Bár ezzel az eszközzel a redmondi cég még sohasem élt - és nem is tervezi -, a Live-rendszerről való letiltásnak számos hátránya van. A Live-hoz kötődnek ugyanis az olyan funkciók, mint a többjátékos mód, a demók, illetve a speciális, csak itt elérhető játékletöltések.

Emellett a rendszerből "kiszorult" Xbox 360-tulajdonos a gép kezelőfelületének rendszeres frissítéséből is kimarad. A magyar játékosok viszont a Live-ból jótéteményeiből eleve nem részesülhetnek, mivel hazánkban hivatalosan még mindig (az Xbox 360 konzol 2005-ös nemzetközi megjelenése óta) nincs Xbox Live támogatás. Éppen ezért a Live-al való interakcióra csak úgy nyílik lehetőség, ha a magyar felhasználó külföldi - hamis - adatokat ad meg magáról. A Live magyarországi bevezetése a magyar Microsoft MTI-nek adott hivatalos nyilatkozata szerint "folyamatban van", pontos dátumát azonban még nem lehet tudni.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.