Az Xbox 360 a legmegbízhatatlanabb játékgép

Az Xbox romlik el a leggyakrabban

Az Xbox 360 a legkevésbé megbízható konzol. Egy felmérés szerint a Microsoft játékgépei a vásárlást követő két év során kétszer olyan gyakran romlanak el, mint a Playstation 3 és nyolcszor annyiszor, mint a Wii konzolok.

2009.09.04 14:24ictpress

Az Xbox 360 a legmegbízhatatlanabb játékgép, derül ki a Square Trade szórakoztató elektronikai eszközök javításával és a jótállási idejének a meghosszabbításával foglalkozó cég jelentéséből. Az amerikai vállalat 16000 játékgépet választott ki véletlenszerűen azok közül, melyeknek tulajdonosai a vásárlást követően megállapodtak a céggel, az esetlegesen előforduló hibák javításáról. A gépek között 2500-2500 Playstation 3 és Xbox 360 volt, és 11000 Wii, mivel a Nintendo játékgépek vásárlói sokkal gyakrabban kötnek szerződést a vállalattal, mint a többi konzolgyártó termékeit választók.

Az amerikai cég által vizsgált Xbox 360 játékgépeknek közel a huszonnégy százaléka romlott el a megvásárlásukat követő két év során, míg a Playstation 3 konzoloknak a tíz, a Nintendo gépeinek pedig csak a 2,4 százaléka hibásodott meg ez alatt az idő alatt. A vizsgált gépek hibáit nem a tulajdonosaik okozták. A Game Infomer nevű számítógépes játékokkal foglalkozó magazin az előző hónapban közzétett internetes felmérése a javítással foglalkozó cég vizsgálatánál is sötétebb képet fest a Microsoft játékgépeiről.

A magazin ötezer előfizetőjét kérdezte a konzolokkal kapcsolatos tapasztalatairól. Míg felmérésben részt vevő Xbox 360 tulajdonosoknak az 54 százaléka számolt be a játékgépe meghibásodásról, a Playstation 3 tulajdonosoknak csak a tíz, a Wii játékgépet vásárlóknak pedig csak a hét százaléka mondta azt, hogy elromlott a konzolja.

A Microsoft játékgépeinek a két leggyakoribb hibája a "Red Ring of Death (Vörös Halál Köre)" és az "E74-es kód". A "Red Ring of Death" arról kapta a nevét, hogy ha bekövetkezik, akkor az a gomb, amivel a konzolt be lehet kapcsolni zöld helyett pirosan kezd el világítani. Az E74-es hibaüzenetet általában azután szokta megjeleníteni az Xbox, hogy vonalak jelennek meg a konzollal összekötött tévé képernyőjén.

A Microsoft 2007-ben a gyakori meghibásodások miatt bejelentette, hogy azoknak az Xbox 360 játékgépeknek a garanciális javítását a vásárlást követő három évig vállalja, melyeknél előfordul a "Red Ring of Death". A cég máig nem magyarázta meg, hogy mi okozza az ijesztő nevű hibát, azóta viszont a másik gyakori meghibásodásra is kiterjesztette a garanciát. Az Xbox 360 játékgépet a megjelenését követően, szinte minden évben új processzorral látja el a redmondi cég, és folyamatosan próbálja javítani a konzoljai minőségét és csökkenteni a meghibásodások számát. A 2008-as Jasper processzorral ellátott modelleknek pedig a Microsoft szerint csupán a négy százaléka romlik el a megvásárlásukat követő első évben.

"Keményen dolgoztunk a termékeink fejlesztésén, és azt hiszem kijelenthetem, hogy a hibalehetőségek nagy részét sikerült kiküszöbölnünk. A játékgépeink minősége rendkívül fontos a számunkra, és ezért sem hárítjuk a javításuk költségét a tulajdonosokra" - nyilatkozta Aaron Greenberg a Microsoft Xbox360 részlegének egyik vezetője a Gamespot-nak. Ha valakinek elromlik az Xbox 360 játékgépe, akkor érdemes felhívnia Microsoft magyarországi ügyfélszolgálatát. Ha a konzolra vonatkozik a három éves garancia, a cég küldeni fog egy futárt a játékgépért és néhány héten belül megjavítja.

A chippelt konzolok javítását nem túl meglepő módon nem vállalják. A YouTube-ra feltöltött videók tanulsága szerint a "Red Ring of Death" hibát, egy rövid ideig orvosolja, ha egy törülközővel körbetekerjük a konzolt, és túlmelegítjük, ez azonban nem igazán jó ötlet. A hiba a konzol törülközős javítása után is visszatér, a garancia pedig elveszhet, ha túl jól sikerül a művelet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.