Az autista hackert kiadják az Egyesült Államoknak

Anglia kiadja a NASA gépeit feltörő hackert

Az angol legfelsőbb bíróság elutasította Gary McKinnon kérelmét. A NASA és az amerikai hadsereg gépeit feltörő autista hackert kiadják az Egyesült Államoknak.

2009.08.05 07:18ictpress

Az angol legfelsőbb bíróság elutasította Gary McKinnon kérelmét, ezért a hackernek Amerikában kell bíróság elé állnia, ahol akár hetven év börtönbüntetésre is ítélhetik. Az ügyészek azzal indokolták a kérelem elutasítását, hogy a kiadatást elrendelő ügyészségi ellenőrzőhivatal döntése az elkövetett törvénysértéseket figyelembe véve jogos és arányos volt. McKinnon a vádlói szerint minden idők legnagyobb számítógépes támadását hajtotta végre katonai rendszerek ellen.

A negyvenhárom éves hacker 2001 és 2002 között a NASA és az Egyesült Államok hadseregének 97 számítógépét törte fel, mert szerette volna kideríteni, hogy az amerikaiak őriznek -e titkos bizonyítékokat a földönkívüliek létezéséről. A hackert a barátnője nagynénjének a házában fogták el a hatóságok, amikor megpróbált a saját e-mail címére letölteni a NASA egyik számítógépéről egy fekete-fehér felvételt, ami úgy hitte, hogy az idegenek egyik űrhajóját ábrázolja.

Elfogása után McKinnon rögtön elismerte a számítógépek feltörését, de azt állítja, hogy nem ártó szándékkal támadta meg a NASA rendszereit. Az amerikai hadsereg azzal vádolja az angol hackert, hogy háromszáz katonai számítógépet tett használhatatlanná közvetlenül a szeptember 11-i támadást követően és nyolcszázezer dolláros kárt okozott fájlok letörlésével. McKinnon Aspenger - szindrómában szenved, ami az autizmus egy enyhébb formája, és a kapcsolatteremtés nehézségei és a beszűkült érdeklődés mellett gyakran jár együtt az átlagosnál magasabb intelligenciával. McKinnon védői a betegségre hivatkozva szerették volna elérni, hogy a védencük ügyét Angliában tárgyalják, de a legfelsőbb bíróság előtt a Lordok Háza és az Emberi Jogok Európai Bírósága is elutasította a kérésüket.

A kiadatást a mai döntés után már nem fogják tudni elkerülni. "A döntés összetörte a szívünket Ha a törvény alapján így tönkre lehet tenni valakinek az életét, akkor a törvény rossz. A fiam elég naiv volt ahhoz, hogy aláírjon egy papírt arról, hogy elkövette a betöréseket, anélkül, hogy beszélt volna előtte egy ügyvéddel"- nyilatkozta Janis Sharp McKinnon anyja a BBC-nek a legfelsőbb bíróság épülete előtt. A kiadatás ellen több vezető angol politikus és Sting, David Gilmour és más hírességek mellett a brit Autisták Nemzeti Szövetsége (NAS) is tiltakozott.

"Az Aspenger-szindrómában szenvedők sokkal sérülékenyebbek, mint azt első ránézésre meg lehetne állapítani. Gyakran elzártan élnek, sokszor terrorizálják őket és a negatív élmények rossz hatással lehetnek a szellemi állapotukra. A legfelsőbb bíróságnak mindezt figyelembe kellett volna vennie, amikor McKinnon kiadatásáról döntött"- állítja Mark Lever a NAS vezetője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.