A Pentagon létrehozza a Kiber Parancsnokságot

A Kiber Parancsnokság 15 ezer elektromos hálózatot és 7 millió számítógépet felügyel majd

A Pentagon Robert Gates védelmi miniszter rendelete nyomán létrehozza a Kiber Parancsnokságot, ami a hadsereg hálózatainak védelmét fogja ellátni, és egyéb tevékenységeket fog végezni a kibertérben.

2009.06.24 11:21ictpress

A központot a marylandi Fort Meade-ben rendezik be, és kizárólag a katonai rendszerek védelmével készülnek foglalkozni, a parancsnokság nem fog felelni más kormányzati vagy privát hálózatokért, mondta el a Pentagon szóvivője, Bryan Whitman. A kérdésre, hogy támadásokat is képesek lesznek-e végrehajtani, vagy csak a Védelmi Minisztérium hálózatának biztonságát látja majd el, Whitman közvetlenül nem válaszolt. "a parancsnokság a Védelmi Minisztérium védelmére fog koncentrálni, de ennek érdekében minden szükséges lépést megtesz".

Jelenleg a Pentagon hálózatvédelmi erőfeszítései az amerikai Stratégiai Parancsnokságon futnak össze, és ez a szervezet felügyeli majd az új központ munkáját is. A Védelmi Minisztérium 15 ezer elektromos hálózatot használ, és 7 millió számítógépet, és más információtechnológiai eszközt, mondta el Whitman. Az új központ októberben kezdheti meg működését, és év végére már teljes kapacitással üzemelhet. A Kiber Parancsnokság vezetője egyben az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) igazgatója is lesz, írta meg a Reuters. Az amerikai kormányzatban egyre erősödött azok hangja az elmúlt években, akik szerint az ország civil és katonai hálózatai túlságosan sérülékenyek a támadásokkal szemben.

Az intézmények felállításáról azután döntött az amerikai kormányzat, hogy nyilvánosságra kerültek az állami biztonsági rendszerek működését átvilágító vizsgálatok eredményei. Az Obama által néhány hónapja elrendelt vizsgálat többek között megállapította, hogy fél év alatt több mint százmillió dollárt fordított az Amerikai Védelmi Minisztérium a számítógépes rendszere elleni támadások elhárítására, és kárenyhítésre a sikeres betörések után.

Ezen kívül kiderült az is, hogy orosz és kínai kémek, az elektromos hálózat megbénítására alkalmas szoftvereket telepítettek a rendszert irányító számítógépekre, és a támadások az alapvető infrastruktúra más elemeit, így például a vízellátást is fenyegették.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.